Acobladors simètrics o asimètrics, per Lluís del Molino EA3 OG

Parlarem de si es poden utilitzar acobladors remots asimètrics amb antenes simètriques, com per exemple un dipol de 13,10 metres per branca del que vam parlar l’últim programa.

Quina importància té la simetria o l’asimetria?

Sembla com si sempre es tinguessin que utilitzar acobladors amb sortides simètriques per sintonitzar antenes simètriques, com per exemple els dipols, que tenen les dues branques iguals. Sembla que tindríem que deixar els acobladors remots amb sortida asimètrica per a cable coaxial només per antenes verticals, però això no es exactament així.

¿Podem posar un acoblador remot asimètric, amb sortida per a cable coaxial, amb una antena simètrica com un dipol?

Doncs sí que podem. Per exemple, suposem que tenim un dipol simètric de dues branques de 13,10 metres, col·locat en configuració de V invertida, que l’altra dia vaig explicar que es una mida d’antena que es pot sintonitzar fàcilment en totes les bandes de radioaficionat.

Per instal·lar un acoblador automàtic remot dalt del pal de suport, hem de prendre només la precaució de posar ben aïllat l’acoblador del pal metàl·lic que suporta l’antena. Amb això evitem que la massa de l’acoblador quedi connectat al mateix temps a una branca de l’antena i al pal de suport de l’antena, perquè el pal es posaria a radiar també com l’antena.

Tu sempre recomanes col·locar un balun a l’antena dipol ¿No es necessària la col·locació d’un balun en aquest cas?

Es convenient col·locar alguna mena de balun que impedeixi que circuli la RF per l’exterior de la malla del cable coaxial, però en aquest cas, podem posar un balun d’anell de ferrites, com el MFJ-915, entre la línia de transmissió i l’acoblador per evitar aquest problema.

¿I si no podem aïllar l’acoblador del pal de suport?

Llavors sí que necessitem col·locar un balun de tensió de tres debanats o un transformador a la sortida de RF, per independitzar les tensions de RF aplicades a cada branca de l’antena, de les subministrades pel viu de l’acoblador i la massa de la carcassa. Així evitarem que aparegui un corrent de RF que circuli pel pal de suport, igual que per una branca de l’antena.

Si muntem una antena vertical amb un acoblador remot, ¿fa falta també un balun?

La vertical hauria de tenir 13,10 metres sobre un terra conductor o amb molt radials. Si el terra es perfecte, no cal posar un balun perquè no es produiran corrents per l’exterior de la malla, perquè la terra perfecte no torna la RF reflectida per l’exterior de la malla.

¿I si es una vertical amb radials elevats?

Únicament, si fem servir una vertical amb radials elevats, en aquest cas si que caldria posar-li un balun perquè es produirien corrents de RF reflectides per l’exterior de la malla del cable coaxial. Els radials haurien de tenir també una mida de 13,10 metres i els hem de posar per parelles oposades per cancel·lar la seva radiació a l’espai. Els radials mai han de radiar.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)