Analitzadors d’Antenes, per Lluís del Molino (EA3OG)

Us volia parlar de la utilitat d’un instrument molt poc utilitzat pels radioaficionats que se’n diu Analitzador d’antenes. Ara m’he decidit a comprar-ne un i estic molt content d’haver-ho fet.Evidentment es un instrument per analitzar antenes, però què ens explica de les antenes?

Només cal connectar-lo a l’antena i ens diu immediatament la seva resposta y funcionament a totes les freqüències que desitgem. Sabrem immediatament tots els paràmetres principals de l’antena.Però si l’antena la comprem feta, ja coneixerem tots els seus paràmetres probablement.

Sí, però les antenes solen venir desmuntades i es evident que és molt important que comprovem que l’hem muntada correctament, comprovant que els seus paràmetres són els especificats pel fabricant abans de pujar-la dalt d’una torreta o dels pals que la suporten.Correcte, doncs digues quins són els paràmetres que ens interessen saber d’una antena?

Recorda que és una gran avantatge que l’antena sigui ressonant a las freqüències a les que la volem utilitzar-la en transmissió, perquè obtindrem un rendiment superior. Per tant, en primer lloc i el més important, podrem comprovar si la impedància es correcte en la banda que se suposa que ressona, especialment la seva corba de ROE a la gama de freqüències per a la que ha estat dissenyada.Però tot això també ja ho veuríem amb un mesurador de ROE quan la posem en transmissió.

Sí, però es molt perillós posar una antena en transmissió quan encara la tenim a l’abast de les mans, perquè encara no la hem pujada a dalt del pal. La RF produeix unes cremades molt fondes i greus amb potencies de només 100 W y és millor no fer bromes quan tenim una antena connectada a un transmissor.Per tant, dedueixo que l’Analitzador d’antenes es un instrument molt més segur.

La avantatge del Analitzador d’antenes es que ens permet conèixer aquesta resposta de l’antena dalt del terrat, sense cap perill, especialment perquè és tracta d’un instrument de mà, dissenyat precisament per utilitzar-lo de forma autònoma amb bateries pròpies.De totes maneres, quina avantatge destacaries per sobre de tot de l’analitzador d’antenes?

El que encara considero que es més important, és que l’Analitzador d’antenes ens permet fer modificacions de la longitud dels elements sobre la marxa, de forma que podem veure instantàniament com s’afecta l’antena si modifiquem una mica la longitud d’algun dels seus elements, amb la qual cosa ens permet deixar-la ajustada i centrada perfectament en el nostre segment preferit d’operació.I ha encara alguna cosa més que vulguis destacar de l’analitzador d’antenes?

Que alguns models ens permeten utilitzar-lo com a reflectòmetre i comprovar el funcionament del cable coaxial que alimenta l’antena, així com determinar la seva longitud, la seva impedància, les seves pèrdues, així com verificar que no s’ha deteriorat amb els anys.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)