Com escoltar els satèl·lits de radioaficionat, per Luís del Molino (EA3OG)

Vols explicar-nos com podem sentir  i escoltar els satèl·lits de radioaficionat, encara que no siguem radioaficionats i només radio escoltes...

Molt bé, però per començar hem de donar per fet que la persona que vol escoltar-los disposa d’un receptor que funcioni en VHF o en UHF. Si encara no en té cap de receptor, si  pot gastar bons calés, li recomanaria que se’n compri un receptor Funcube,una espècie de PenDrive,  especialment dissenyat pels anglesos per  rebre el satèl·lit del mateix nom, del que ja parlarem un altre dia i és un dispositiu que costa menys de 200 euros amb despeses d’enviament.

Deu ni do. Això no està a l’abast de moltes persones amb la crisi actual. No hi ha algun receptor més assequible?

Ja hem parlat en aquest mateix programa dels receptors RTL-2832, uns receptors de TV per als PC, també de la mida d’un PenDrive, i que són fabricats a la Xina per rebre la TV. Amb el software adequat, poden rebre totes les freqüències de VHF i UHF igual que el Funcube (aquest té a més a més HF), però amb un cost de només 10 euros amb l’enviament inclòs.

Fantàstic, però si ara ja tenim el receptor, encara ens caldrà una antena receptora adient. Pot costar molt una bona antena?

Amb cinta de TV de 300 ohms que es feia servir fa molts anys, es poden fer a casa antenes per a VHF i UHF a preus insignificants. Busquem a Internet el disseny d’una antena J per rebre VHF i UHF. Ens poden costar uns poc euros de fabricar-se-les un mateix.

Bé, ja tenim receptor i antena, però ens falta sensibilitat en recepció. Que podem fer?

Jo recomanaria muntar qualsevol antena a l’exterior i col·locar-li un preamplificador de TV dels que es munten en  instal·lacions individuals i que es posen al pal de l’antena, amb un alimentador que li envia la tensió per dintre del cable. Busqueu els  models antics que portaven VHF i UHF separades. Am això guanyareu molta sensibilitat perquè el previ compensaran les pèrdues al cable coaxial si l’heu de posar molt llarg.

I com sabrem quan els hem d’escoltar? Com sabrem quan passen per sobre?

Ho sabrem descarregant d’Internet e instal·lant-lo un programa gratuït com l’Orbitron, , que calcula totes les òrbites dels satèl·lits de radioaficionat i d’altres, i et diu a quin hora passarà cada un, cada dia, i per on passarà per sobre teu. Aquest programa porta un sistema per descarregar automàticament els paràmetres calculats per la NASA de tots els satèl·lits coneguts i  els hem d’actualitzar cada dia perquè el programa faci uns càlculs exactes al segon.

I com sabrem les freqüències que tenim que escoltar?

Al programa Orbitron ja hi venen incorporades moltes freqüències de satèl·lits de radioaficionat i de molts d’altres, però no és gens difícil buscar-les a Google una vegada saps com s’anomena el satèl·lit del programa Orbitron. Aquest programa porta les freqüències de mots satèl·lits antics, però els més moderns i recents els haurem de buscar pel nostre conte.

 (Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)