"Comunicacions NVIS", per Lluís del Molino EA3OG


Lluís, avui ens parlaries de les comunicacions NVIS que són les més adients per utilitzar-les en cas d’ emergències. Però primer de tot explica’ns bé  què són les comunicacions NVIS?

NVIS significa Near Vertical Incidence Skywa
ve i són les comunicacions que es fan en HF per un  rebot molt vertical  a la ionosfera, per establir  comunicacions a unes distancies entre 100 i 500 km, distàncies que no es poden abastar  amb comunicacions per VHF i UHF.  que normalment només arriben fins a uns 30-40 km en directe,  quan no hi ha  repetidors entremig que permetin allargar aquestes comunicacions. 

Per a què serveixen aquestes comunicacions NVIS?

Podríem dir que són les comunicacions més adients per comunicar dins una superfície d’un àmbit com ara el de tot Catalunya. Per tant, són les comunicacions ideals per una emergència del tipus Blackout, com seria la caiguda simultània de tota la xarxa elèctrica, la més temuda per totes les administracions públiques, perquè deixaria sense comunicacions mòbils a  tots els sistemes oficials, com ara bombers, policia local, mossos d’esquadra i altres servies que actualment utilitzen xarxes de comunicacions digitals codificades i que no funcionarien en una emergència d’aquest tipus.  Aquesta seria la situació ideal per activar una xarxa d’emergència de radioaficionats.

Però  quines probabilitats hi ha de que es produeixi un Blackout?

Doncs moltes, cada vegada més, perquè cada 100 anys en promig aproximadament  ens enganxa una flamarada directa emesa pel Sol i aquesta emissió  altera els camps magnètics de tal forma que pot destruir totes les xarxes elèctriques terrestres i els satèl·lits de comunicacions. L’últim impacte directe va ser fa uns 150 anys cap el 1850 i només va afectar a la xarxa telegràfica. Per tant ja ens toca aviat que ens enganxi una altra de directa. A l’any 1989 una flamarada petita va destrossar  la xarxa elèctrica de Canadà i ara fa poc ens vam salvar per pocs dies d’un impacte directa, concretament el 23 de Juliol de 2013,  però les probabilitats encara són molt altes i s’estimen en un nivell del 12%. Es una probabilitat massa alta.

I aquí es on encaixen les comunicacions NVIS?

Les comunicacions digitals i els mòbils no servirien per a res en cas d’un Blackout total i les comunicacions portables NVIS de radioaficionat permetrien restablir un nivell mínim de comunicacions per tot el territori de Catalunya. D’aquí ve el gran interès que hi ha a tota Europa per a que tots els radioaficionats estiguem preparats per aquestes comunicacions en cas de que es produeixi el Blackout i  s’ha format la xarxa EMCOMM a Espanya i a Catalunya s’intenta formar la xarxa XERCAT de radioaficionats per a que estiguin ben preparats.

 (Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luis del Molino)