El programa de satèl·lits SATPC32, per Lluís del Molino EA3OG

Lluís ens vas dir que ens parlaríem d’un programa d’ordinador que es perfecte per calcular quan i on escoltar els satèl·lits LEO i que era molt millor que el programa Orbitron.
Efectivament, es tracta del programa SatPC32, que és el millor per ordinadors que treballen amb Windows, i que ens permetrà saber quan passaran, per on passaran els LEO i en quina freqüència els sentirem, corregint molt bé l’efecte Doppler.

Perquè dius que aquest programa per Windows es millor que cap altre que coneguis?
Doncs perquè a banda de calcular la posició i els passis dels LEO molt bé, fa un càlcul del Doppler molt bo i flexible, quan es connecta a un transceptor que es pugui controlar per l’ordinador, amb el que sistema que se’n diu Control per CAT.

Suposem que ja tenim  l’equip de ràdio connectat a l’ordinador. Què fa ara el programa SatPC32?
Li envia instruccions a l’equip per canviar la freqüència seguint la desviació Doppler calculada pel programa. La gràcia d’aquest SatPC32 és que ho fa d’una forma flexible. Si canvies la freqüència de l’equip perquè no sents bé el satèl·lit, el programa accepta el canvi i recalcula el Doppler per aquesta nova freqüència. Els altres programes són més rígids.

Què més coses fa aquest programa SatPC32 per a que el recomanis tant?
Pels radioaficionats més actius, que volen utilitzar aquests satèl·lits LEO com a repetidors, aquest programa ens ajuda a calcular la freqüència a la que nosaltres hem de transmetre a la banda d’UHF, per escoltar-nos a la sortida en VHF del satèl·lit. Ho calcula exactament perquè ens sentim a nosaltres mateixos repetits perfectament a la sortida amb un altre receptor.

I si la teva veu no acaba de sortir ben centrada pel satèl·lit en banda lateral?
Si no sentim bé la nostre transmissió, podem utilitzar uns botons correctors per corregir la nostre freqüència per aconseguir que sentim la nostre veu perfecta a la sortida del satèl·lit. Per fer tot això, calcula perfectament el Doppler de la nostre transmissió y la de recepció. Encara que modifiquem manualment la freqüència de recepció, continuarem  sentint-nos al lloc exacte de la sortida. Es espectacular.

El SatPC32 és un programa de pagament o es gratuït com l’Orbitron?
Es de pagament, però la versió demo gratuïta ens permet plena funcionalitat només que ens obliga a entrar les nostre coordenades de posició cada vegada que arranquem el programa. No ho dubteu,  val la pena utilitzar-lo si enteneu una mica d’anglès.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)