La revolució SDR II, Avantatges dels equips SDR, per Luís del Molino (EA3OG)
Lluís, en un programa anterior, ens vas parlar de la gran avantatge dels equips de radio SDR, (Receptors dissenyats per Software) perquè tenien un gran Marge Dinàmic, molt més gran que el dels equips analògics de preu similar . Es aquesta la seva única avantatge?

Doncs francament no. En tenen moltes més. Jo me’n vaig enamorar de seguida dels equips SDR  per una altra gran virtut, una que no tenen ni poden tenir  els analògics:  La visió panoràmica d’un ample espectre  de recepció i la visió en cascada del espectre que permet detectar senyals molt dèbils.

Es la vista millor que l’orella per detectar senyals de ràdio?


No solament és molt millor la vista que l’orella, sinó que la utilització d’un receptor SDR amb un ordinador converteix el procés de sintonia dels senyals en un procés de coordinació vista/mà (ratolí), en lloc d’un procés oïda/mà. Es un canvi revolucionari. Quan naveguem girant un comandament de sintonia esperant a sentir alguna cosa, la avantatge en la busca visual d’estacions,es tan gran, que ara, quan utilitzo un equip analògic convencional, em trobo perdut en no veure on són les estacions. Trobo que em falta alguna cosa. Em sento cec.

Què més coses bones pots dir dels receptor SDR?

Que ens permeten disposar de filtres de selectivitat realitzats amb xips DSP d’alta velocitat que permeten selectivitats que no és podien obtenir amb mitjans analògics. Els DSP s’han imposat, de tal forma que molts equips analògics ja porten filtres DSP intercalats per filtrar els senyals.

Encara més coses bones?
L’àudio. La qualitat  de l’àudio es insuperable. Tinguis present que, per una banda, no passa per amplificadors de cap tipus que puguin distorsionar la senyal. Per l’altra banda, el so es molt més net que mai, perquè no porta sumats tots els sorolls de fase dels mescladors dels equips analògics. Quan se sent qualsevol senyal, per fluixa que sigui, se sent neta i sense soroll barrejat. Aquest efecte es impressionat i la que es nota més en la qualitat de la recepció.

Ja no deuen quedar gaires coses més a ressaltar

Doncs, jo destacaria encara que la precisió de mesura de la intensitat del senyal, el mesurador que els radioaficionats anomenen Smeter, en els SDR pot ser molt exacte, doncs depèn de la lectura del nivell del senyal assolit en la targeta digitalitzadora, que acostuma a ser molt més lineal que qualsevol mesurador analògic, de forma que l’Smeter el podem calibrar de veritat i, per exemple, fer mesures comparatives d’antenes i de senyals com mai les havíem  pogut fer.
Alguna cosa més?
Doncs que no necessites recordar per a què serveix cada botó ni complicats menús, perquè a la pantalla els menús són desplegables. Pot tenir constants de temps sofisticades del Control Automàtic de Guany, segons la intensitat del senyal. El SDR el pots millora i actualitzar cada mes. I es molt fàcil connectar el receptor a altres programes digitals. Finalment el control remot del receptor és molt senzill , perquè només has de connectar amb el teu ordinador.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)