La potència reflectida per l’antena, per Lluís del Molino EA3OG

Lluís, de què ens parlaràs aquesta nit?

L’altre nit a l’altra ràdio, vam parlar de que les pèrdues que es produeixen al cable coaxial augmenten lleugerament quant el cable coaxial no n’està ben adaptat, però he comprovat que regna una gran confusió entre el que són les pèrdues al dielèctric del cable coaxial i la potència reflectida per una antena mal adaptada, que es retornada cap al transmissor. Molta gent es pensa que aquesta potència reflectida per l’antena també es perd i no es així.

Doncs si no és perd, explica’ns què passa amb la potència reflectida?

La potència reflectida, si utilitzem un acoblador i adaptem bé l’antena al transmissor, quant en realitat al cable hi ha per exemple una relació de ones estacionàries de 3:1, aquesta potència reflectida no es perd, encara que aquesta ROE 3:1 suposi que l’antena reflecteixi el 25% de la potència. Però per aclarir el procés de la reflexió de la potència a una antena mal adaptada i que dona lloc a la formació d’ones estacionàries, anem ara a suposar que el cable coaxial no té pèrdues i es perfecte, com si el dielèctric del cable coaxial fos l’aire.

Això es una situació hipotètica i que no es deu donar a la pràctica, suposo

Bé, no t’ho pensis tant, perquè si col·loques un cable coaxial molt curtet fins a l’antena, doncs es com si fos perfecte, perquè les pèrdues són mínimes, pràcticament inexistents.

Bé, doncs ja tenim un cable coaxial “perfecte” amb una antena “imperfecta”. Ara què passa?

Doncs imaginem que tenim un transmissor que envia 100 W a un acoblador d’antena amb ROE 1:1, ben adaptat, i després de l’acoblador tenim un cable coaxial llarg fins a la antena amb una ROE de 3:1, que representa que el transmissor torna un 25% de la potència reflectida de tornada cap el transmissor. A l’antena es radien 75 W i tornen 25 W cap a baix, cap a l’antena.

Què passa amb aquests 25 W reflectits per l’antena?

Si l’acoblador està ben adaptat, aquest 25 W son tornats per l’acoblador cap a l’antena una altra vegada per a que siguin radiats en el següent cicle. Els 25 W tornen cap a l’antena. Mirall.

Ara seran radiats aquests 25 W?

Completament no, perquè el 25% d’aquests 25 W tornaran a ser retornats cap el transmissor, la qual cosa vol dir que ara seran radiats altres 18,75 W més per l’antena i tornaran cap el transmissor 6,25 W reflectits per l’antena.

Quan arribin aquest 6,25 W al acoblador, seran retornats completament cap a l’antena?

Efectivament, aquest procés es repetirà moltes vegades fins que han estat radiats completament els 100 W per l’antena, de forma que mai el transmissor se’n assabenta de que li tornen un 25% del W de la potència des de l’antena, perquè l’acoblador els torna como un mirall. Si mirem els totals, cap a l’antena viatgen 132 W, tornen reflectits 32 W i s’han radiat els 100 W inicials tal com estava previst, gràcies a que el cable era perfecte. Això es tot.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)