“Sky Loop, una antena multibanda senzilla” per Lluis del Molino EA3OG

Avui vull parlar d’una antena  de cable relativament fàcil de construir i que s’anomena en anglès Sky Loop i que nosaltres hauríem d’anomenar Antena de quadre horitzontal, perquè consisteix simplement en un quadre molt gran, fet de cable,  amb una longitud d’una ona sencera, posada horitzontalment i tan alta com puguem.

Per què recomanes una antena tant llarga horitzontal?

Perquè una antena tancada sobre si mateixa d’una ona completa té unes prestacions multibanda que són més difícils d’aconseguir amb antenes obertes com el dipol de mitja ona.

Però qui pot posar tants metres de fil?

 No es tan difícil trobar en un bloc d’apartaments un terrat  amb un bon perímetre i una mida una mica més d’onze per onze metres, en el que podem posar tranquil·lament un quadrat de fil de 10,75 m metres de costat i és molt fàcil penjar-lo de 4  tubs, un per a cada cantonada del quadrat, d’una mida de 6 metres de longitud sense vents.

Quines avantatges té aquesta antena sobre un dipol?

La gran avantatge és que és molt multibanda perquè ressona en tots els harmònics parells i senars. Es a dir, ressona en les quatre bandes principals perfectament; a saber: 40-20-15 y 10 metres. Encara que la posem una mica baixa, té un bon guany a les bandes de 21 i 28 MHz.  A 7 MHz i 14 MHz el guany es més aviat baix, si no la podem aixecar gaire.

I si tenim el terrat més gran, podem posar fins i tot una antena per a 80 metres?

Sí, efectivament. Si tinguéssim un terrat  amb al menys 22 metres de costat, podríem col·locar una antena d’una longitud de 86 metres de fil en un quadrat de 21,5 metres de costat i fer-la ressonant als 80 metres, amb el que tindríem una antena multibanda molt econòmica perquè llavors ressona en totes les bandes de radioaficionat: a saber 80-40-30-20-17-15-13-10 metres. Això és produeix perquè totes les nostres bandes estan relacionades harmònicament, i només faria falta una mica d’ajuda d’un acoblador d’antena per a sortir molt bé en totes les bandes.

Funciona igual de bé en totes aquestes freqüències?

Per funcionar mitjanament bé als 80 metres, ens faria falta quatre  postes a les cantonades amb un mínim d’uns 8-9 d’altura. La pega és que llavors aquest postes tindrien que estar ben suportats per vents  que poguessin aguantar els 21,5 metres de costat del cable. Però el que tingui espai de sobres, val la pena que la provi, perquè gaudirà d’una antena multibanda molt senzilla, però molt efectiva.


(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)