Transceptors SDR, per Luís del Molino (EA3OG)

Amb en Lluis del Molino, EA3OG, hem parlat de la revolució que representen els s SDR en recepció, però no hem parlat mai de la transmissió.  Què ens pots dir d’això? Fan alguna cosa millor en transmissió?
En realitat, las avantatges dels SDR en transmissió són relativament poc espectaculars, encara que els equips SDR, en ser digitals, se’n aprofiten per fer alguna “virgueria” amb la modulació. Per exemple, ara mateix recordo que fan una compressió de veu molt més sofisticada per al DX, donant compressions més grans sense cap distorsió. També els Flex porten un silenciador del soroll de fons que baixa el guany del micro en les pauses de la veu per suprimir el soroll de l’ambient. El efecte es extraordinari. El denominen Download Expander.

Has parlat de receptors SDR, però  quins transceptors SDR hi han al mercat per emetre? Hi han uns quants transceptors QRP, com per exemple  el Flex-Radio 1500 que jo destacaria en primer lloc, perquè es molt assequible de preu i que per a mi té un factor molt curiós que el fa destacar molt per sobre dels altres:  El seu pas final es només de 5 W, però es indestructible. Vull dir amb això que aguanta qualsevol ROE que trobi a la sortida, i no peta encara que no tingui antena. Puc donar fe perquè en tinc un i ‘he fet funcionar sempre sense acoplador.
També destacaria el equip Elecraft KX3 que es un equip SDR per a QRP autònom, en el sentit que no necessita ordinador i que funciona amb comandaments convencionals, però que ha estat qualificat en el rànquing mundial  perquè té un dels millors receptors existents actualment. N’hi ha d’altres transceptors QRP, com són el equip transceptor rus Zeus ZS-1 de 15 W de sortida i l’equip suís ADAT-200A de 45 W, però jo destacaria l’ANAN-10 fabricat a l’Índia.

Però no hi han gaires equips de 100 W, els més habituals entre els radioaficionats? A banda del Flex 3000 i del Flex-6500/6700, de 100 W, només conec  el ANAN 100 i el ANAN-100D que són equips fets a l’Índia amb dissenys americans del grup HPSDR, els dissenyadors del receptor Hermes i del emissor Mercury.

I quin equip recomanaries al que es volguessin comprar el millor transceptor SDR? Jo recomanaria comprar al menys la versió bàsica dels nous transceptors de Flex, el model Flex-6500, perquè el seu disseny permetrà en un futur pròxim fer moltes coses per control remot des d’un tableta o telèfon. El que té d’especial es que tota la potència de càlcul d’un modern ordinador es troba dintre del mateix equip , de forma que l’ordinador, telèfon o tableta es només serà  la interfase gràfica amb l’usuari.

Alguna possibilitat per als que tenen un transceptor antic analògic convencional? Sí, voldria comentar que Astro Radio ven un accessori fabricat per Wood Box Radio, anomenat DSW-150 ,un commutador que permet combinar qualsevol receptor SDR amb un transceptor convencional analògic fins a 150 W. El que fa es que commuta automàticament l’antena cap al transceptor quan detecta la sortida de RF per protegir el receptor SDR i silencia l’àudio del receptor SDR durant la transmissió. Es una combinació excel·lent per combinar el nostre transmissor analògic convencional amb un gran receptor modern SDR, tipus Perseus o qualsevol  altra.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)