Afegir un receptor SDR a una estació convencional, per Lluís del Molino EA3OG

Lluís, l’ultima vegada vas parlar de que per operar als satèl·lits feia falta operar en Full-duplex i que un SDR era imprescindible per operar en els satèl·lits amb èxit. Com es pot fer això sense comprar-se un transceptor SDR nou i molt car?

A banda de comprar-se un equip transceptor SDR capaç d’operar en dues bandes en Full-Duplex (que ja vam explicar que consisteix en rebre i emetre simultàniament ) i que es la solució més cara, a més a més hi han dos sistemes més econòmics per aconseguir una estació full-Duplex, però un d’ells exigeix operar i obrir l’equip i l’altre es menys incruent i no cal operar-lo, encara que surt una miqueta mes car.

Comencem per el primer, el més econòmic.
El més econòmic es afegir un receptor SDR connectat a la sortida de la primera conversió de l’equip convencional, sempre que l’equip  sigui un capaç d’operar en Full-Duplex com el TS-2000 de Kenwood i els IC-910 i IC-9100 de ICOM, si ja tens un d’aquests equips. Això exigeix obrir l’equip i instal·lar un connector de sortida al panel posterior des de la primera conversió de l’equip..

I si prèviament no tens un equip Full Duplex com aquests, què es pot fer?

Doncs si ja tens un equip capaç d’operar en totes les modalitats en VHF i en UHF, com per exemple un Yaesu FT-817, o un FT-857 o un FT-897 o un Kenwood  790, també pots afegir-hi un receptor addicional SDR senzill o sofisticat, però s’han de prendre algunes precaucions per  operar en Full-Duplex en banda creuada. No es pot utilitzar tal qual perquè se’t saturarà tan aviat com intentis emetre en qualsevol altre  banda si el receptor SDR no porta filtres al davant.

Quina és la solució si el receptor se’t satura quan emets en l’altre banda al mateix temps que intentes rebre en la sortida del satèl·lit?

El filtre passabanda  més senzill i barat que conec consisteix en utilitzar un duplexor que separi bé VHF de UHF  amb una bona separació que pot arribar a 50 dB d’atenuació en la banda de transmissió, per a que no arribi simultàniament al receptor SDR. També es pot utilitzar un duplexor V/U per fer-lo servir com a filtre passa baixos per eliminar el tercer harmònic de 145 Mhz, perquè precisament aquest tercer harmònic a 438 Mhz  cau molt a prop de la banda de sortida dels satèl·lits a UHF.
Però per tenir una estació completa que pugui operar en les dues modalitats típiques dels satèl·lits es utilitzar un parell de commutador s MFJ -1708B per connectar i desconnectar la recepció del SDR en la banda d’emissió. He fet un article que sortirà a la revista URE del mes d’Abril que explica detalladament com muntar una estació Full-Duplex V/U i U/V molt barata amb dos commutadors MFJ 1708b i un parell de duplexors, utilitzats un com a filtre passa baixos i un altre com a mesclador per sumar la recepció de les dues  bandes, filtrant al mateix temps els senyals de la banda contraria.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luis del Molino)