L’alta definició visual i auditiva


Un dels mitjans més a l’abast i estable per transmetre els fluxos de la TV en alta definició és el satèl·lit. Tot i que el format terrestre darrerament també s’hi ha afegit.
Des de fa 5 anys algunes plataformes, en diferents formats, ens han fet arribar transmissions en HDTV. Només des de fa un any comencen a consolidar-se com article de consum.

Inicialment els programes s’emetien en format de MPEG-2 i QPSK. Aquest fet implicava ocupar un transponedor per a dos programes. Fins que no es va desenvolupar el format amb compressió de MPEG-4 i amb modulacions més complexes, com la de 8PSK , aquestes transmissions no han estat incorporades a les diferents plataformes de pagament.

A dia d’avui, a Europa hi ha 259 canals en HDTV, repartits en 15 satèl·lits. Malauradament, de lliure accés nomes n’hi ha 16. Una gran part estan dedicats a la promoció i exhibició .

Per tant, queda clar que l’oferta de HDTV està concentrada en les plataformes de pagament. Una de les darreres en incorporar-se a l’oferta en HDTV ha estat Digital+, que ja operava 3 canals i, des de primers de desembre, de 2009 n’ha incorporat  4 més. La plataforma Sky és la que té més canals en HD. A finals d’any ja oferirà canals en 3D.

En la vessant terrestre les cadenes públiques han estat les primeres en incorporar-se a la TDT d’alta definició, la DVB-T2 . França i Itàlia ja ofereixen canals en obert i també de pagament en HDTV. A França, 2 oberts i 1 codificat (Canal+HD). A Itàlia, 2 oberts i 1 codificat, dedicat al futbol.

D’altres països europeus, i algun de fora que va adoptar el format DVB-T, s’estan incorporant a les proves. De moment, en estàndard DVB-T tenim: Rússia, Nova Zelanda, Austràlia, Marroc, Colòmbia, Sud-àfrica, Kenya, Israel, Iran, Taiwan, Índia, Indonèsia i Malàisia. A Europa: Finlàndia, Suècia, Croàcia, Txèquia, Sèrbia i Eslovènia estan oferint canals de prova en DVB-T2 . A Espanya diferents televisions autonòmiques han encetat proves. La primera va ser Televisió de Catalunya (TVC), des de Collserola, pel canal 43. Aviat les emissions en HD les podran veure els televidents que les sintonitzin per La Mussara i Alpicat i, potser, més tard els televidents de Rocacorba.

Actualment la TV de Murcia -(C29)-, la de València -9HD (C32)-, la d’Aragó -2HD, des de Saragossa (C63), Terol (C62) i Osca (C57)- i  TVE -des de Valladolid (C32)- estan fent proves. El proper mes d’abril, serà quan TVE estengui l’abast a tot l’Estat espanyol, aprofitant l’ocupació del seu segon múltiplex terrestre.

I ara passem a l’alta definició auditiva, que actualment suposa emetre en el format  Dolby Digital 5.1. Via satèl·lit actualment hi ha 482 canals amb so en format 5.1. A més de la majoria dels canals en HDTV DVB-S2, també existeix una oferta alemanya, per l’Astra, en definició estàndard que emet en aquest format d’àudio.

Per tant, a banda de 3 canals residuals, a 9 i 13 graus, de l’Eutelsat, i l’Astra, a 19 graus, hi ha 26 canals oberts en Dolby Digital 5.1 i 11 ràdios alemanyes, més 6 de poloneses.

Naturalment el format Dolby 5.1 es pot implementar en el format terrestre (DVB-T2). Les diferents ofertes terrestres en aquesta norma ofereixen proves en Dolby. La TVC ho va fer l’any passat quan transmetia els grans premis de Fórmula 1 .

Joaquim Fàbregas, Gener de 2010


Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor (jfabregasrius@menta.net)