Eliminar el soroll elèctric local, per Lluís del Molino EA3OG

Lluís, m’has dit que parlaràs avui d’un tema interessantíssim que consisteix en un mètode molt econòmic per eliminar el soroll elèctric local que s’ha fet insuportable a molts llocs, per culpa dels alimentadors dels díodes LED i els PLCs. ¿Com es pot eliminar el soroll?

Durant el dia, a la meva estació de Vilassar ha aparegut un soroll terrible que m’impedeix sentir pràcticament cap estació als 40 metres que no arribi per sobre de S-9. Es terrible i m’he tingut que posat a repassar tots els mètodes disponibles i he troba un de baratíssim.

 Per posar una mica de suspens comença sisplau pels mètodes mes cars abans d’arribar a aquesta meravella. ¿Quin és el mes car?

El més car de tots els sistemes eliminadors es comprar-se una casa a un altre lloc sense soroll. Però ara parlant seriosament, si tenim possibilitats de comprar-nos un transceptor ben car de FlexRadio o d’Apache Labs amb doble receptor independent i muntar-nos dues antenes, una pels senyals i altre pels sorolls. Llavors podrem practicar la recepció diversificada que consisteix en anular el soroll combinant en amplitud i fase oposada el soroll local rebut per cadascuna de les dues antenes.

Ja veig que tens raó i aquest mètode es molt car. Passem al següent més econòmic.

El segon mètode, també car, es comprar-nos un cancel·lador de soroll com el MFJ-1026 que te la seva pròpia antena interior i que permet cancel·lar el soroll combinant-lo amb el soroll rebut pel nostre equip normal y té un preu raonable, superior als 200 euros. Funciona relativament bé, però no es tan bo com el que us explicaré a continuació.

Vinga, Lluís, no ens facis patir més I explica ja d’una vegada el sistema que has trobat i que dius que es tan assequible.

Ha sortit un programa que es diu CATSync i que et permet sincronitzar el teu transceptor amb un receptor webSDR situat a un altre lloc sense soroll, com per exemple el receptor situat a Ordino, Andorra, i rebre perfectament totes les estacions movent el dial de sintonia del teu equip, de forma que el teu transmissor estigui sempre sintonitzat i emeten a la mateixa freqüència.

I quan costa aquest programa meravellós?


A més a més, es gratuït, si et conformes amb la versió senzilla, però com es un receptor SDR, si també vols caçar les estacions en l’espectre amb el teu ratolí del PC  i estàs disposat a pagar l’astronòmica xifra de 10 euros, també funciona sincronitzant el teu equip amb el ratolí del PC. Només té la pega de que no funciona bé aquesta WebSDR amb el navegador Chrome, sinó que s’ha de fer servir el navegador Mozilla Firefox per sentir bé l’àudio, perquè el Chrome ha deixat de funcionar i ningú sap perquè. Recordeu: CATSync al Google i llegiu l’article que sortirà a la revista Radioaficionados de la URE, on sortiran tots els detalls d’instal·lació.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luis del Molino)