La TDT de pagament a l’Estat espanyol


El govern de l’Estat ha aprovat la normativa per la qual els operadors estatals privats de TDT podran oferir un dels seus canals de televisió en la modalitat de pagament. El Reial Decret-Llei 11/2009, de 13 d’agost de 2009, estableix que els aparells descodificadors, que permeten tenir accés a aquests canals de TDT de pagament, serviran per veure qualsevol de les ofertes televisives que es posin en marxa a partir d’ara, mitjançant les targetes de pagament que aquests canals posaran al mercat.

Després de l’apagada de les emissions analògiques segurament sortirà una normativa que atorgarà, com a mínim, un múltiplex (MPX) de 4 canals per operador. TVE en tindrà dos i engegarà el canal d’alta definció (HDTV). A partir d’aleshores els operadors podran oferir canals de pagament i de HDTV.

A l’Estat espanyol Abertis ha creat la marca TDT Premium (www.tdtpremium.es) per vehicular la plataforma de multioperadors que ofereixin serveis a la TDT en la modalitat de pagament. A finals de l’any 2009 només hi ha el canal Gol Televisión.

Gol TV ha gestionat la producció de receptors-descodificadors que incorporen la tarja intel·ligent (“smardcard”) en norma Nagravisió. Directament, sense CAM (Conditional access Module) o PCMCIA.  Actualment hi ha quatre marques que comercialitzen equips amb targeta incorporada, a un preu de 90 a 100 €
Ikusi Smart Premium, Engel RT7000 Engel Pro i RT7010 Engel Nano, Siemens Gigaset M295 i Televes Q.BO 7152. Aquests equips es venen amb un “pack” de descodificador+tarja+alta a Gol TV. El mes d’octubre de 2009, altres marques tenien previst la comercialització i aprovació per part d’Abertis. 

L’opció incorporada al televisor suposa tenir-ne un amb “slot” CI (“Common Interface”) a on s’hi introdueix la CAM i, a dins, la “smartcard”. El web de TDT Premium dóna un llistat de televisors que poden suportar la PCMCIA Nagra.
Són equips Philips -sèries 5000,7000,8000 i 9000- i Sony Bravia. Caldria consultar al web o directament al servei tècnic oficial, per saber si els televisors estan realment habilitats per treballar en sistema Nagra, opció PremiumTV espanyol.

Naturalment la tarja es pot fer servir en diferents receptors prèmium i no va lligada al tipus de receptor.

Quatre webs interessants de consulta són:
www.televisiondigital.es
www.impulsatdt.es
www.tdt.cat
www.tdtpremium.es

A diferents estats europeus, sobretot els que difonen majoritàriament per ones terrestres, com França, Itàlia i Alemanya ja tenen programes de pagament en TDT.

A França tenen els canals prèmium, amb diferents “packs” de serveis i qualitats d’imatge, estàndard i HDTV.  L’import en HDTV, per un any, és de 88 €.

A Itàlia hi ha 33 canals de pagament, de tres empreses diferents, Dfree, amb 7 canals; Mbone, amb 11 canals -anomenats Dahlia- i Mediaset, amb 15.

Joaquim Fàbregas, octubre de 2009.
Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor (jfabregasrius@menta.net)