Sistemes mòbils de TV IP (hivern 2009)



  
Aquest mes de febrer Barcelona va tornar a ser la capital mundial dels mòbils i es va tornar a celebrar a mitjans de febrer el Mobile World Congress del 16 al 19 .

Una particularitat que voldríem destacar és la implementació dels sistemes radiodifusors mòbils mitjançant els petits terminals que actualment tenen de mitjana 3” .

Realment l’aspecte d’implementació potser nomes s’ha fet be al Japó , Corea i a la Xina doncs els legisladors amb el govern al davant han resolt de forma eficient els dubtes.

A Europa, el sistema de tarifes per subscripció als serveis o per paquet general de dades, el desacord en la forma de fer arribar els continguts entre les operadores i les cadenes productores de programes encareix i endarrereix la implementació dels diferents sistemes.

El passat mes de febrer, vàrem comentar els diferents serveis que arreu del món hi ha en la implementació del sistema terrestre/satèl·lit digital.
ATSC (Advanced TV Systems Committee) a USA
ISDB ( Integrated Services Digital Broadcasting ) al Japó
DMB i CMMB a Corea i a la Xina.

Ens va semblar tot plegat la continuació dels desacords que hi hagueren quan varen començar els sistemes analògics.

La proposta d’Abertis-Telecom durant aquesta passada Fira, ens ha recordat que en el món dels continguts mòbils encara hi haurà mes diversitat.
Els propis operadors telefònics amb les seves xarxes GSM (2G), UMTS (3G) ,
HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) (3,5G) i les futures 4G que ja s’acosten no ens faran fàcil l’estabilitat de serveis i terminals.

En el món de la distribució de fluxos mitjançant xarxes de radiodifusió la confluència de normes també és un fet. Durant la celebració de la fira s’han fet proves en les normes:
DVB-H
DVB-SH
DMB-T
DAB-IP
MediaFLO (Forward Link only)

El DVB-H , ja un vell conegut entre nosaltres, realment les xarxes DVB-T no son pas les mes apropiades per fer-ho servir en situacions mòbils. La difusió d’aquest estàndard es fa pels canals d’UHF.
 
Tot i que en el format alemany de DVB-T de 16 QAM 2/3 ( Àustria ¾)  en lloc de 64QAM 2/3 millora de 4 a 5 dB la captura correcta del senyal, el DVB-H amb modulacions QPSK i taxa de codi o (Code rate) de 2/3 permet millorar-ho de 7 a 8 dB .

Per tant les proves que s’han fet a París homologades per la UER i organitzades per l’associació Bmcoforum www.bmcoforum.org que incorpora
més de 50 companyies al voltant de la Tv Mòbil ha corroborat el fet.

També a Barcelona i pel canal 22 de fa força temps Abertis a estat i està provant aquesta xarxa amb mes de 12 canals de continguts de vídeo amb la modulació QPSK i una taxa de codi de ½.

DVB-SH afegeix al terrestre més espai d’espectre , poguer usar FEC’s dinàmics de mes efectivitat ( correcció d’errors).
Poder fer servei diversitat de senyal per diferents antenes.
Poder fer servir codis amb fluxos més grans.
Bandes – 2,6 GHz, 2,1 i 2,2 compartida amb la telefonia 3G, 1,9 GHz compartida amb la telefonia GSM i les bandes de UHF.

L’empresa Dibcom ja ha tret al mercat xips d’aquesta modalitat
Eutelsat W2A llençarà el proper 28 de març el  W2A que a la posició de 10 graus est reemplaçarà el W1 i donarà serveis per 2,2 GHz per telèfons i PDA’s mòbils.

Els més interessats en aquest estàndard son Alcatel-Lucent que té acords amb ICO i Dish Network de USA i amb altres empreses telefòniques i radiodifusores d’arreu del món.

DAB-IP i DMB
Pels països que ja tinguin estesa la xarxa de DAB o DAB+ (UK, Dinamarca, Noruega  Suïssa  i Austràlia), s’ha perfilat una solució econòmica per aprofitar la xarxa física del DAB , es tracta de DAB-IP amb codecs d’àudio AAC i WMA (Windows Media audio) i també per vídeo WMV,

BT Movio de UK, pot accedir al servei DAB-IP amb canals de vídeo , àudio i dades afegides.

Les modalitats DMB i DAB-IP es poden fer servir en aplicacions mòbils, amb codecs  H264 (MPEG4), naturalment el DMB es força mes eficient.

Tot i això el DMB està pensat per sistemes integrats vídeo+àudio i gràfics conjuntament.

El DAB+ pot configurar sistemes de vídeo i àudio independentment i els gràfics que es visualitzen , no cal que vagin lligats al programa que estem veient compassa amb el DMB

Naturalment el DAB + que ja té assegurada la implementació enguany a Austràlia, pot portar tota mena de codecs que es puguin acordar comercialment.

Media –FLO
Els americans , no s’han volgut quedar enrere en el tema de la TV-Ip mòbil i l’empresa Qualcomm va crear aquest estàndard, que pot enviar fluxos directes i fluxos emmagatzemats. FLO, vol dir Forward Link only i es transmet mitjançant un canal d’UHF. La seva aparició fou en la fira del consum de Las Vegas del passat 2005

El flux del sistema és d’uns 200 a 250 Kbts per tant no és una bona resolució per grans pantalles. LG i Samsung ja varen presentar equips en el CES de Las Vegas del 2006 .

Actualment es distribueixen uns 10 canals americans CBS, ESPN, FOX, MTV,NBC 2Go i altres mitjançant aquest servei. La modulació es OFDM.
A la fira de Barcelona Abertis-telecom entenc que va fer proves en el canal 56 de la UHF.

Joaquim Fàbregas

Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor (jfabregasrius@menta.net)