Museus de la ràdio a Espanya.

Segona part. 

 
Començaré amb el Museu de la Ràdio de Peñafiel, a Valladolid.
Aquest museu es va inaugurar l’abril del 2006 com a Casa de la Radio de Peñafiel, però en el Butlletí Oficial de Castella i Lleó, de l’11 de juliol del 2007, li va ser concedida la catalogació de museu de la Junta.
Ocupa una antiga casa pairal de la Plaça Sant Miquel de Reoyo, rehabilitada i adaptada, on s’exposa la col·lecció d’aparells de ràdio cedits pel col·leccionista Félix Valencia. Té unes 600 peces, repartides en 16 sales.
La planta baixa està destinada als serveis generals i de recepció del museu. Es pot veure una introducció de la història, l’evolució i el funcionament de l’invent. En el pati d’aquesta planta baixa hi ha una cafeteria.
A la primera planta s’hi exposen els aparells més representatius del segle XX i s’explica la importància de la ràdio i la funció que va tenir en el passat  a Espanya. Destaca la seva col·lecció de receptors de galena.
A la segona planta hi ha quatre sales dedicades a diferents continguts: la peça del mes, els fons de la col·lecció, el taller de reparació de ràdios i l’exposició temporal. A la tercera planta es fa un homenatge als qui fan la ràdio, a les emissores i al procés creatiu d’un programa. El considero el millor museu de la ràdio, a dia d’avui.

El segon museu del que parlaré és el de la Casa Museo de la Radio de Tordesillas. Bàsicament és una repetició modesta de l’anterior, donat que  les peces que s’hi exposen són també de la col·lecció de Félix Valencia. El museu està a prop de la Plaça Major de Tordesillas. Consta de 450 m2,  dividits en 14 sales. S’hi exposen 450 peces.

El següent museu del que tractaré va ser el primer dedicat a la ràdio inaugurat a Espanya: el de Ponferrada. La inauguració es va fer el dia 22 de març del 2003. La seu del museu és un edifici conegut com la  “Casa de los Escudos”. Una casa pairal d’estil Barroc amb influència Rococó.  L’interior de l’habitatge va ser modificat, a principis de la dècada dels 90, per ser la seu de la secció tècnica de l’Ajuntament de Ponferrada. I va acabar sent la seu del Museu de la Ràdio on s’hi exposen uns 200 aparells, cedits per Luis del Olmo. Està dividit en quatre sales:
1.Sala Luis del Olmo, dedicada al locutor.
2.Sala Protagonistas, dedicada al programa del locutor.
3.Història de la ràdio, que explica la història del mitjà a Espanya.
4.Sala d’aparells de ràdio, on s’exhibeixen els receptors de ràdio, amb efectes de llum i la veu del locutor acomiadant els visitants.
El museu el trobo interessant per al públic en general, però li sobra protagonisme personal.

Joan Julià, 2008


Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor