Història de L'Altra Ràdio

 TEMPORADA 1999-2000

El 19 de setembre a la mitja nit comença la 20ena temporada de "L'Altra Ràdio" dins de la nova programació de Ràdio 4.
El diumenge 26 de setembre L'Altra Ràdio,conjuntament amb Ràdio Arenys i Ràdio Rubí enregistren un espai especial dedicat als 20 anys d'Emissores Municipals. Aquest espai va ser retransmès per Ràdio Arenys el dissabte 2 d’octubre, a les 18 hore, i per Ràdio Rubí el dimecres 17 de novembre, a les 21 hores. A més, "La Web d'Arenys" permet escoltar per Internet en Real Audio el programa des de l'ú d'octubre. Els participants en aquest programa especial són: Lluís Danès, Director de Ràdio Arenys, Milagros Calleja, Directora Gerent de l’Institut de Comunicació de Rubí, Lídia Juste, Cap de Programes de Ràdio Rubí, Toni Esteve, periodista cofundador de Ràdio Arenys i Manel Sorribas,tècnic de Ràdio Nacional d’Espanya i cofundador de Ràdio Arenys.
El mes d'octubre es renova i amplia La Web de "L'Altra Ràdio" i comença "L’Altra Ràdio on line a "Vilaweb telecomunicacions", realitzat per l'equip de L'Altra Ràdio.Des d'aquella data,cada dia, es publica a internet informació sobre aquests temes, que prèviament,s'ha donat al programa.
El 23 d'octubre, a l'Hotel Don Cándido de Terrassa,"L'Altra Ràdio" recull el premi de l'Associació Professional Espanyola de Premsa,Ràdio i Televisió (APEI).
El mes de novembre es publica el llibre "En Antena.75 Anys de ràdio a Espanya",coordinat pel professor Armand Balsebre, coincidint amb l'exposició "Temps de ràdio", feta al centre de Cultura Contemporània de Barcelona. A les seves planes apareix un esment a L'Altra Ràdio i la seva funció.
18 de desembre, L'Altra Ràdio i Eutelsat proclamen els Números 1 de les Comunicacions del Segle XX, segons votació dels oïdors del programa:
Marconi és el personatge més destacat en l'apartat de telecomunicacions i Joaquim maria Puyal és considerat el millor comunicador de ràdio i televisió.
Amb motiu de l'exposició "Temps de ràdio" i per celebrar els 20 anys de L'Altra Ràdio, el programa fa una edició especial, cara al públic, al centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el 15 de desembre. Davant d'uns 150 oïdors, Antoni Bassas, de Catalunya Ràdio, Sílvia Tarragona i Pepa Fernàndez, de Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya, i Josep Adolf Estrader, de World Wide Radio, parlen de "La ràdio més enllà del 2000". El col.loqui s'emet el 8 de gener del 2000 i durant un parell de mesos també es va poder escoltar "on line" a internet per "World Wide Radio".
El 29 de desembre, a l'estand de RNE i TVE del Saló de la Infància, s'enregistra l'especial "La ràdio i la televisió dels joves",amb la participació de membres de la Ràdio del Raval i Sants 3 Ràdio. El programa s'emet el 9 de gener del 2000.1 de gener del 2000. S'emet l'especial "Les telecomunicacions a la primera dècada del 2000".En aquest espai, fet en col.laboració amb la revista "Tecno 2000", van participar Jordi Arandes,Director Tècnic del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya, i Ramon Agustí, Coordinador del Centre Tecnològic de Telecomuniccions Mòbils. "Tecno 2000" va publicar un resum al seu número de maig del 2000.
El 2 de gener del 2000, s'emet el programa "75 anys de Ràdio", un passeig per la història de la ràdio - per l'exposició "Temps de Ràdio"- fet amb el professor Armand Balsebre i el muntatge musical de Plàcid Navarro.
El cap de setmana del 15 al 16 de gener operen des del vestíbol de RNE a Catalunya, a la sisena planta del Passeig de Gràcia número 1 de Barcelona, tres estacions de radioaficionat amb indicatius especials per celebrar els 20 anys de L'Altra Ràdio. Les estacions EE3LAR, EF3LAR i ED3LAR, coordinades per Xavier Paradell,fan uns 700 contactes, verificats amb una QSL especial on es veuen tots els col.laboradors del programa que tenen indicatiu de radioaficionat.
Aquell mateix cap de setmana, el diumenge 16 de gener, comencen les emissions de fotografies via ràdio, mitjançant el sistema d'escombrada lenta de televisió. Salvador Caballé, EA3 BKZ, s'encarrega dels aspectes tècnics. Eduard Garcia-Luengo propicia l'experiència.I Joan Julià cedeix les fotografies dels seus receptors antics per ser transmeses. Durant 22 setmanes es fan transmissions experimentals amb bons resultats.
Al programa del dissabte 26 de febrer comencen les col.laboracions regulars del Secretariat per a la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya. Acaben el juny del 2001.
El 26 de maig, al Maremagnum de Barcelona, i dins de la Festa de les Telecomunicacions de la Federació Catalana d'Empresaris Instal.ladors de Telecomunicacions (FECEMINTE), L'Altra Ràdio recull el premi "Connexió".
Durant l'estiu s'emet la segona temporada de "L'Altra Ràdio amb Tumbao". L'espai musical dedicat al jazz llatí i les músiques del carib.
 TEMPORADA 2000-2001

La segona setmana de novembre,L'Altra Ràdio comença a difondre de forma regular els seus programes per internet, gràcies a la col.laboració de World Wide Radio. L'Altra Ràdio, de Ràdio 4, i Editorial Marcombo van convocar el joc concurs "Quin programa de ràdio ,que ja no estigui en antena, trobeu més a faltar" Les votacions es van rebre entre els mesos de febrer,març i abril de 2001. El programa més enyorat va ser : "El Teatro Invisible", de Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya. El finalista va ser l'espai : "El lloro,el moro el mico i el senyor de Puerto Rico", de Catalunya Ràdio. Els semifinalistes van ser: "Pasta gansa", de Catalunya Ràdio; "Al mil por mil",de Ràdio Joventut; "La revetlla dels maniàtics", de Ràdio 4; "Sintonia Alfa", de Catalunya Ràdio i "Arús con leche" de Cadena Catalana (i després Ràdio Barcelona).
Durant l'estiu s'emet la tercera temporada de "L'Altra Ràdio amb Tumbao". L'espai musical dedicat al jazz llatí i les músiques del carib
 TEMPORADA 2001-2002

La periodista Núria Guitart col.labora quinzenalment al programa des de Washington, comentant l'actualitat audiovisual als EEUU.
Amb motiu dels 25 anys de Ràdio 4, L'Altra Ràdio comença el mes d'octubre la sèrie "L'Album de Veus", una recopilació de 25 testimonis de professionals del micròfon i de 25 records de professionals de tots els departaments de l'emissora (tècnica, programes, recepció, emissions, etc.)
Després d'un any de col.laboració amb World Wide Radio, el nostre programa és el tercer espai en audiència de la seva oferta. La mitjana setmanal de persones que escolten L'Altra Ràdio per internet -no que visiten la pàgina- és de 400 persones. La punta de màxima audiència la vam tenir la setmana després dels atacs a EEUU -del passat 11 de setembre- amb 727 oïdors.
El dissabte 1 de desembre,al migdia, L'Altra Ràdio enregistra una edició especial als estudis de Ràdio Olot, a la Plaça del Mig d'aquella ciutat. Aquest espai va unir les dues primeres emissores que van emetre tota la seva programació en català:Ràdio Olot i Ràdio 4 -amb motiu del 25è anniversari d'aquest fet,a més l'emissora olotina acabava de celebrar els seus primers 50 anys.
El programa es va emetre per Ràdio 4 el dissabte 8 de desembre i es va repetir el diumenge següent. Ràdio Olot també el va emetre posteriorment. Hi van participar quatre destacats radiofonistes que havien treballat a Ràdio 4 i a Ràdio Olot:
Josep Puigbó, director general d'Ona Catalana i director del programa "Agora" del Canal 33. Va fer programes a Ràdio 4 de 1976 a 1978 i a Ràdio Olot de 1973 a 1983.
Josep Maria Francino, sots-director de COM Ràdio. Director de Ràdio Olot de 1984 a 1988 i cap de programes de Ràdio 4 de 1991 a 1997, Francesc Rubió, actual director de Ràdio Olot i antic corresponsal de Ràdio 4 a Olot, Joan Grau, un dels locutors més significatius de Ràdio Olot i Ràdio 4. A la primera hi va fer programes de 1965 a 1977. A la segona va presentar espais com "Antena Matinera", "Amunt i crits" o "La revetlla dels maniàtics", de 1976 a 1992.
A més d'aquests professionals van participar col.laboradors de L'Altra Ràdio del present i el passat com: Carme Molina, Manel Sorribas, Martí Garcia-Ripoll i Joaquim Fàbregas.
L'expedició de L'Altra Ràdio es va completar amb la Joana Alumà, a la producció, i en Plàcid Navarro,a la realització tècnica.
Un magnífic dia de ràdio que es va completar asseguts a taula i parlant del nostre mitjà de comunicació i de les nostres emissores. Una altra iniciativa de L'Altra Ràdio per celebrar els 25 anys de Ràdio 4 va ser la sèrie "L'Album de Veus",que el programa va emetre des d'octubre fins a desembre. El resum de les vivences a Ràdio 4 de 25 professionals del micròfon i 25 professionals de "l'altra banda del vidre" es va poder escoltar el 15, 16 i 23 de desembre.
A finals de desembre,Ràdio 4 edita el doble disc compacte "RNE 4. 25 Anys a Catalunya 1976-2001". En aquesta recopilació històrica de l'emissora s'inclouen un fragment de "L'Altra Ràdio" i un comunicat del campió del món fòrmula 1 Michael Schumacher, enregistrat pel programa, en un dels Grans Premis del Circuit de Catalunya.
El dijous 24 de gener, Manel Sorribas -tènic de so de Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya i un dels impulsors de L'Altra Ràdio- es pre-jubila. El mes de febrer els seus companys de l'emissora li fan un sopar de comiat. Manel Sorribas, però, segueix col.laborant amb el programa des d'Arenys de Mar.
El dissabte 26 de gener el programa L'Altra Ràdio arriba a la seva edició 1300 i celebra els seus 22 anys en antena.
A més, el programa aprofita l'aniversari per incrementar les seves col.laboracions amb diverses institucions catalanes. S'afegeixen a la família de L'Altra Ràdio:
l'Observatori Europeu de la Televisió Infantil
l'Observatori de Recerca sobre Migració i Mitjans de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (MIGRACOM)
la Guia de la Ràdio a Espanya.
En el programa 1.300 van participar: Joan Manuel Domínguez, un dels creadors de L'Altra Ràdio; i la catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona Rosa Franquet -que va repassar la història radiofònica del dial català dels últims 25 anys. A més, es va radiar un muntatge fet per Plàcid Navarro i amb locució de Maria del Mar Bonet, basat en una rondalla mallorquina de mossèn Alcover.
El febrer de 2002 la web del programa compleix 5 anys i arriba a les 16.000 visites.
Dissabte 1 de juny gran part de l'equip del programa es troba en un dinar festiu amb motiu de la prejubilació de Manel Sorribas -un dels creadors del programa, tècnic de RNE i fundador de Ràdio Arenys-. A la tarda s'enregistra un programa especial als estudis de Ràdio Arenys amb la participació d'Oriol Ferran, director de l'emissora, Manel Sorribas, Joaquim Fàbregas, Eduard Garcia-Luengo, Joan Julià i Pere Texidor. L'espai es va emetre el diumenge 9 de juny.
Durant l'estiu s'emet la quarta temporada de "L'Altra Ràdio amb Tumbao". L'espai musical dedicat al jazz llatí i les músiques del carib.
 TEMPORADA 2002-2003

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya participa regularment al programa. Cada mes un conseller del CAC explica les seves activitats o reflexiona sobre algun aspecte de l'audiovisual.
El dimecres 17 de juliol s'enregistra un programa especial a l'auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en el sí de la mostra europea "Open Radio": una iniciativa internacional oberta a la creativitat i als nous formats radiofònics. Al col.loqui de L'Altra Ràdio sobre la "Ràdio per internet", (el seu present i les seves possibilitats futures) hi van participar: Josep Adolf Estrader, director de World Wide Radio, Sergi Català, d'ART Ràdio (Universitat Politècnica), Susanna Noguero, del projecte Platoniq, Joan Catà, de COM Ràdio, Rafael Calvo, de Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya, i Lluís Segarra, de la 'Guía de la radio en España'. El programa es va emetre el diumenge 22 de setembre.
El diumenge 8 de setembre comença la 23ena temporada de L'Altra Ràdio amb un canvi en l'hora d'emissió del dissabte. El programa passa a ocupar la franja de 8 a 9 del matí. Les institucions que col.laboren al programa s'amplia amb la incorporació regular del col.leciu Art Ràdio, de la Universitat Politècnica de Catalunya.
El gener del 2003 Luis Segarra actualitza el disseny de la web del programa.
El 24 i 25 de gener del 2003 L'Altra Ràdio participa al II Congrés de la Ràdio a Catalunya amb una ponència sobre ràdio per internet.

El dissabte 22 de març L'Altra Ràdio va arribar a la seva edició 1400 i ho va celebrar amb un programa especial. Amadeu Sala, un dels creadors de l'espai, va recordar com va començar el programa i es van oferir dos reportatges:un a la seu del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i l'altre a l'estudi de so de Salva Mayolas -dissenyador de so nominat als Premis Goya 2003.
El cap de setmana del 29 i 30 de març es va donar a conèixer el guanyador del concurs "L'Altra Ràdio 1400". El receptor digital portàtil Word Space el va guanyar, per sorteig, Javier Fernández Moreno, de Badalona. En aquest concurs hi van participar 132 oïdors d'arreu de Catalunya i Balears.
El dissabte 17 de maig de 2003, L'Altra Ràdio emet un programa especial titulat "`Keep Pushing´, Fernando" (Un Gran Premi amb Fernando Alonso). Durant 50 minuts l'espai descobreix com viu el pilot Fernando Alonso una cursa dins del seu monoplaça de Fórmula 1 a partir de tots els seus comunicats via ràdio. Aquest programa especial, Ràdio Nacional d'Espanya el va presentar als premis "Ondas" de radiodifusió.
Durant l'estiu s'emet la cinquena temporada de "L'Altra Ràdio amb Tumbao". L'espai musical dedicat al jazz llatí i les músiques del carib.

 TEMPORADA 2003-2004

El mes de novembre dins del VII Festival Internacional de TV de Barcelona, organitzat per l'Observatori Europeu de Televisió Infantil, al Museu d'Història de Catalunya de Barcelona, se celebra el Fòrum de la TV infantil. Cinto Niqui modera una de les taules del Fòrum.

El 19 de març L'Altra Ràdio participa a les II Jornades de Radiocomunicacions i l'Espai -organitzades per Antoni Pérez-Poch- ,dins de les activitats commemoratives del centenari de l'Escola Industrial de Barcelona -un acte associat al Fòrum Barcelona 2004. El divendres es van fer diverses conferències, a la sala d'actes: Manuel Campo Vidal, periodista, va tractar de "La visió i experiència d'un ex-alumne de l'Escola Industrial de Barcelona"; Cinto Niqui, va parlar de la formació tècnica dels periodistes i Eduard Garcia-Luengo va presentar diferents programes educatius de l'ESA per a universitaris. Joaquim Fàbregas i Xavier Paradell també van participar en aquest acte.
A la primavera Ràdio 4 ja es pot escoltar a Europa via satèl.lit (Hot Bird) i a tot el món per internet.
El dijous 13 de juny, L'Altra Ràdio arriba a la seva edició 1500 i la dedica als audiovisuals i el Fòrum de Barcelona 2004. Hi participaran: els coordinadors dels cinc diàlegs sobre "Diversitat Cultural i Mitjans de Comunicació" , Manuel Campo Vidal, periodista, Joan Botella conseller del Consell Audiovisual de Catalunya, Miquel de Moragas, catedràtic de la UAB i Joan Úbeda, director de l'INPUT 2004; el director del canal Fòrum, Pedro Casals; el director del Fòrum Virtual, Víctor Sala; la presidenta dels radioaficionats Quixots, Àngels Font; i el president d'honor dels radioescoltes de Barcelona, Francisco Rubio.
El dijous 1 de juliol L'Altra Ràdio acomiada la seva edició en dijous i tanca la 24ena temporada amb una conversa en profunditat amb Joaquim Maria Puyal -escollit uns anys ençà com a millor comunicador pels oïdors del programa.

Durant l'estiu, als diumenges a la mitjanit, s'emet per sisena temporada "L'Altra Ràdio amb Tumbao". El jazz llatí segueix sent el protagonista de l'espai. El 5 de setembre s'emet l'edició número 100 d'aquest programa musical estiuenc.
 TEMPORADA 2004-2005
El 11 de setembre comença la 25ena temporada de L'Altra Ràdio. L'espai estrena una nova franja horària els dissabtes de 15 a 16 hores. A més es continua en antena el diumenge a la mitja nit.
Els Quixots Internacionals s'incorporen regularment al programa, amb les col.laboracions de la seva presidenta Àngels Font. Xenomèdia, un organisme que analitza el tractament de les minories als mitjans de comunicació també s'afegeix al programa, amb les col.laboracions de Raul Martínez, doctor en ciències de la comunicació

El diumenge 19 de setembre de 2004, L'Altra Ràdio  participa a l'acte institucional dels 25 anys de Ràdio Arenys. En allà Cinto Niqui  fa un parlament  sobre el paper de les emissores municipals a Catalunya.  A la nit, l’edició de L’Altra Ràdio està dedicada monogràficament a la història de Ràdio Arenys de Mar. Hi participen, entre altres: Isabel Roig, Manel Sorribas i Toni Sintas, director de Ràdio Arenys.


Dissabte, 30 d'octubre, s’emet un col.loqui sobre el present i futur de les emissores municipals catalanes. Hi participen els directors de Ràdio Ciutat de Badalona, Franc Cremades, Ràdio Sant Boi, Carolina Barber, Ràdio Canet, Maria Rosa Martínez, Ràdio Arenys de Munt, Jordi Solé, i Ràdio Arenys de Mar, Toni Sintas. Aquest programa es va fer des dels estudis de Ràdio Arenys de Mar, degana de les emissores municipals de Catalunya. El diumenge, 31 d'octubre, es va tornar a emetre l’entrevista a   Joaquim Maria Puyal.


El dissabte 29 de gener de 2005, a les 15h, i  el diumenge 30, a les 24 h, s’emeten els dos primers programes especials per celebrar els 25 anys del programa. Durant el dissabte i el diumenge des dels estudis del Passeig de Gràcia funciona l’estació especial de radioaficionats ED3 RNE. L’operen membres de la Unió de Radioaficionats de Barcelona, Quixots Internacionals i Unió de Radioaficionats de Catalunya. Als programes especials hi participen gran part dels col.laboradors del programa i els seus creadors: Joan Manuel Domínguez, Amadeu Sala, Manel Sorribas, Ramon Lluís i Eduard Elías.


El dimarts 1 de febrer, a les 19 hores, s’enregistra, davant d’uns vuitanta oïdors, al Caixafòrum de Barcelona el col.loqui “La ràdio és cultura”. Hi participen: Pepa Fernàndez, directora del magazín "No es un día cualquiera" de RNE; Pilar Sampietro, directora del "Nautilus", de Ràdio 4;  Enric Frigola, sotsdirector de Catalunya Ràdio i antic cap de programes de Ràdio 4; Amparo Huertas i Maria Gutierrez, professores de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Valentí Gómez, president de l'Observatori Europeu de TV Infantil.  Aquest col.loqui es va emetre el dissabte 5 de febrer, a les 15 hores. Algunes de les reflexions expressades van ser:


Enric Frigola

Sobre Catalunya Cultura.  “No ens n’hem sortit .No hem acabat de trobar aquella fórmula màgica de fer una ràdio cultural  ben feta, amb dignitat i rigor, i al mateix temps que molta gent l’escolti.  Jo començo a arribar a la conclusió que els professionals no hem acabat de fer-ho bé”.


Pepa Fernàndez

Cal anar cap a les coses curioses de la cultura, sense rebaixar el nivell.


Pilar Sampietro

Que la cultura estigui ara supeditada a elements industrials i de benefici econòmic, a les persones que hi treballem, ens sap molt greu.


Maria Gutierrez

La presència d’expressions culturals alternatives o que no estan dins dels circuits comercials és escassa”.


Amparo Huertas

“Si traiem la música la programació cultural seria d’un 5%  com a molt”.


Valentí Gómez

“Les noves tecnologies han de despertar la curiositat han de desvetllar el coneixement”.


El diumenge 6 febrer, es va emetre una tertúlia especial sobre “Els radioclubs catalans”, amb representants de la Unió de Radioaficionats de Barcelona, la Unió de Radioaficionats de Catalunya, el Radioclub Quixots Internacionals, l’Associació Cultural Amics de la Ràdio, la Federació Catalana de CB  i l’Associació de Radioescoltes de Barcelona (ADXB).


El dimarts 8 de febrer, L’Altra Ràdio va enregistrar a la seu del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el col.loqui “Com serà la televisió al 2015?”. L’espai es va emetre el dissabte 12 de febrer, a les 15 hores. Hi van participar:  Joan Manuel Tresserras, conseller del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i professor del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònima de Barcelona;  Ramon Colom, ex-director general de Televisió Espanyola, director i presentador del programa Millennium, de Televisió de Catalunya, i director acadèmic del màster en gestió d’empreses de l’audiovisual de la Universitat Ramon Llull; Toni Esteve, president  de la productora Lavínia TV i professor de la Universitat Pompeu Fabra; Toni Roig, enginyer tècnic de telecomunicacions i llicenciat en comunicació audiovisual i director de la llicenciatura de Comunicació Audiovisual de la Universitat Oberta de Catalunya; i Manuel Arranz, cap de programes de Ràdio 4 i ex-cap de programes de TVE a Catalunya.


El desig final d’aquests professionals per a la televisió del 2015 seria que fos universalment accessible, més plural,  més independent, més propera i formativa  i que estigués al servei dels ciutadans.


Algunes de les seves reflexions van ser:


Joan Manuel Tresserras. 

“Les cultures globals només podran sobreviure si disposen d’indústries audiovisuals pròpies prou potents.


Ramon Colom

“La televisió tal com s’ha entès fins ara desapareixerà”.


Toni Esteve

“No és normal que només un 30% de la televisió que es veu a Catalunya s’emeti des d’aquí.


Toni Roig

“Els equips d’enregistrament, en DVD o disc dur, donen més control sobre el que volem veure. Això tindrà implicacions sobre la publicitat i farà replantejar el finançament de la televisió i de quin és el paper de la publicitat”.


Manuel Arranz

“Quan es van crear les televisions privades es va perdre la gran oportunitat que una hagués vingut a Barcelona”.


El diumenge 13 de febrer, es va emetre l’últim dels programes especials amb motiu dels 25 anys de L’Altra Ràdio. Eduard Garcia-Luengo va presentar el monogràfic “Les comunicacions i l’espai”,  sobre la ràdio via satèl.lit, les comunicacions de ràdio amb les naus espacials i els satèl.lits dels radioaficionats. 


Des del mes de març i fins al final de la temporada es va emetre la sèrie de producció pròpia “Les emissions internacionals en llengua catalana del segle XX”. Aquesta sèrie, escrita per Martí Garcia-Ripoll i Cinto Niqui,  tractava dels programes en català fets per  Ràdio Moscou, Ràdio Belgrad, la Pirenaica, BBC, Ràdio Praga, Ràdio París, Ràdio Budapest, BRT, Ràdio Exterior d’Espanya, etc.


Durant la primavera es van fer dos concursos per celebrar els 25 anys del programa. Astroradio va cedir un magnífic receptor DAB portàtil de sobretaula.

160 oïdors van participar-hi. Juan Fuentes, de Tarragona, va ser el guanyador. I la parella de "walkie talkies", cedida per President van anar a Arucas a mans de Juan Gustavo Gonzalez. En aquest joc van participar-hi 56 oïdors.


El 28 d’abril de 2005, L’Altra Ràdio rep la Menció Honorífica en els 5ns Premis Ràdio Associació de Catalunya: “pels seus 25 anys d’emissió i per haver esdevingut tot un referent radiofònic en temàtiques audiovisuals i en el món de les telecomunicacions en general”.


El dissabte 14 de maig de 2005 s’emet el monogràfic especial “`Good Job´, Fernando”   (Un diumenge de Gran Premi dins del Renault de Fernando Alonso). A més d’escoltar els comunicats via ràdio de Fernando Alonso, durant el Gran Premi del Circuit de Catalunya, s’informa de l’aplicació de la informàtica, l’electrònica i les radiocomuniacions als monoplaces de Fórmula 1. El pilot provador de McClaren Pedro Martínez de la Rosa i l’enginyer Joan Viladelprat, que ha format part d’equips com Ferrari i Benetton, entre altres, són els invitats.


Per acabar la temporada dels 25 anys del programa, L'Altra Ràdio va enregistrar dos programes especials, cara al públic, el matí del dissabte 21 de maig, al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. A més de celebrar l’anniversari es donava suport a la creació del Museu de l’Audiovisual dins del complex del MNATEC. Fèia deu anys que L'Altra Ràdio reivindicava la creació a Catalunya d'aquest museu a Catalunya. Als programes especials, que es van emetre per Ràdio 4 el dissabte 28 de maig i el diumenge 29, hi van participar: Pere Navarro, alcalde de Terrassa; Carme Prats, Sots-directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Eusebi Casanellas, director del MNATEC; Rosa Franquet, catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Maixenchs, director de l'Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya; Valentí Gómez, President de l’Observatori Europeu de TV Infantil; Josep Maria Francino, cap de programes de COM Ràdio;  Joan Julià, de l’Associació Cultural Amics de la Ràdio; Montse Parts, directora de la Ràdio i TV Municipal de Terrassa; Quico Sala, de Ràdio Terrassa-Radioclub 25; i Xavier Coral, de Televisió de Catalunya.


Tots els participants van expressat el seu suport a la creació del Museu de l’Audiovisual i el director del Museu de la Ciència i de la Tècnica, Eusebi Casanellas, avançava el disseny que estan preparant:  “el museu de l’audiovisual ens l’imaginem amb tota una sèrie de sales perifèriques, on es vegi l’evolució de la ràdio, la televisió, etc., unides en un espai central comú digital i interactiu. Per fer un museu així calen uns sis milions d’euros. El que cal ara és que aquest museu sigui una prioritat entre la llista de propostes que tenen els polítics”.


Eusebi Casanellas director del Museu de la Ciència i de la Tècnica


“El projecte que tenim és ambiciós. Al costat del Museu hi ha un edifici, que en part és nostre, que voldríem que fos el Museu de l’Audiovisual. Jo crec que el museu de l’audiovisual ha de ser un museu modern. Perquè les Tecnologies de la Informació i la Comunicació són les que defineixen la nostra societat. Durant tots aquests anys el MNATEC ha anat col.leccionant material relacionat amb l’audiovisual. Primer vam fer una exposició de telèfons, després de televisors, ara de ràdios… Tenim uns aparells que permeten seguir la història de cada mitjà de comunicació. En un futur farem una exposició sobre l’enregistrament sonor i altres temes. Totes aquestes exposicions acaben igual: amb la digitalització.  El museu de l’audiovisual ens l’imaginem amb tota una sèrie de sales perifèriques, on es vegi l’evolució de la ràdio, la televisió, etc., unides en un espai central comú digital i interactiu. Per fer un museu així calen uns sis milions d’euros. El que cal ara és que aquest museu sigui una prioritat entre la llista de propostes que tenen els polítics”.


Pere Navarro, alcalde de Terrassa


“El tema audiovisual ja forma part de la nostra història i té a veure amb la ciència i la tècnica, tant des del punt de vista material, de la construcció dels aparells, com des del punt de vista de les noves maneres de comunicació entre les persones. Per tant, jo crec que seria molt interessant que existís aquest Museu de l’Audiovisual dins del Museu de la Ciència i de la Tècnica perquè les persones poguessin veure aquesta història, relativament curta, però molt intensa.”


Carme Prats, Sots-directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Vice-presidenta del Consell Rector del Museu de la Ciència i de la Tècnica


“Esteu definint un museu modern i interactiu però a més ha de tenir el patrimoni; les col.leccions; la recerca; i una excel.lent difusió. Jo crec que tot això es pot donar en el MNATEC i es pot donar en relació amb el  projecte de la ciutat de l’audiovisual de Terrassa. L’espai, les persones i el manteniment ja el tenim. Per tant, des del punt de vista de viabilitat, seria només  incorporar un element més en el discurs d’aquest museu”.


Rosa Franquet, catedràtica del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB


“Em sembla imprescindible la creació d’aquest museu. L’audioviusal és patrimoni de la humanitat. Hem assumit que els diaris estan recollits en una sèrie de llocs i és imprescindible que això també es pugui fer amb l’audiovisual. No només ha de ser un museu que tingui unes col.leccions físiques sinó que tenim la gran possibilitat que el museu sigui també el centre que irradiï, des de Terrassa i des de Catalunya, cap a tot el món.  Aquest museu s’ha de planificar  amb aquesta nova visió de la digitalització i del món virtual. Els nostres infants i els joves han de tenir el privilegi de veure les col.leccions que les persones han guardat per adonar-se que la ràdio no ha començat avui. Això ajudarà a les noves generacions a integrar-se en la societat”.


Josep Maixenchs, director de l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)


“El museu de la Ciència i de la Tècnica és un dels museus més pedagògics. Com estic segur que se seguirà la mateixa filosofia, estic convençut que la creació del Museu de l’Audiovisual ha de ser un èxit rotund. A mi em semblaria extraordinari”.


Valentí Gómez, president de l’Observatori Europeu de TV Infantil


“L’alfabetització mediàtica és fonamental. Al Museu de l’Audiovisual es podrien recollir tots elements materials, que s’han recollit fins ara, però també ha d’adreçar-se al món. Des de l’Observatori ja hem parlat amb el director del Museu de les Imatges de París i amb la  Fundació dels Audiovisuals de Sidney, Austràlia, que donarien suport en aquesta iniciativa”.


Josep Maria Francino, cap de programes de COM Ràdio


“Fa uns vint-icinc anys a Terrassa es va fer al carrer Gavatxons el Museu de la Ràdio d’Eudald Aymerich, que va durar quatre dies, malauradament. Fa deu anys vam parlar que calia fer el museu. Som una mica lents.


Com a radiofonista em trobo decebut, perquè no sé quan temps més haurem d’esperar per arribar a tenir un museu estable de la ràdio. Un museu pedagògic, per tal que les persones puguin conèixer l’origen de la ràdio”.


Joan Julià,  col.leccionista i historiador radiofònic i  fundador de l’Associació Cultural Amics de la Ràdio


“Als inicis de la ràdio a Espanya la vam omplir, en un vuitanta o noranta per cent, els catalans. Totes les fàbriques de receptors, els comerços de ràdio van començar a Catalunya. Catalunya va ser importantíssima en la construció i venda d’aparells de ràdio”.


A l’estiu, des del 2 de juliol fins el 4 de setembre, s’emet la versió musical  “L’Altra Ràdio amb Tumbao”, que arriba a l’edició 120.

 TEMPORADA 2005-2006

El programa durant aquella temporada manté els seus horaris:dissabtes de 15 a 16 hores i diumenges a la mitja nit.

S'afegeixen a l'equip del programa els membres de Meteoclimàtic, amb informació sobre la tecnologia aplicada a la meteorologia, i Pitu Martínez, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona que treballa al Departament d'Ensenyament en el projecte de ràdio per internet a les escoles.

L'últim dissabte del mes de desembre el Director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Eusebi Casanellas, confirma al programa que aquella institució està treballant en la creació d'un museu de l'audiovisual.

A finals del mes de febrer de 2006 es coneix que dins del pla de sanejament de RTVE el SEPI preveu el tancament de Ràdio 4. Això provoca la immediata mobilització dels treballadors de Ràdio 4 i entre els molts actes de protesta es crea la web "Ràdio 4 és viva." Molts oïdors de L'Altra Ràdio expressen el seu suport a la continuïtat de l'emissora.

Durant la primavera el programa informa que la col.lecció de ràdios antigues de Joan Julià passarà a formar part del fons del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Aquest material hauria de ser una de les parts del futur museu de l'audiovisual.

El dissabte 20 de maig s'emet un reportatge, de cinquanta minuts, que recull una setantena de comunicacions via ràdio del pilot Fernando Alonso, campió del món de Fórmula 1, amb el seu enginyer, Rod Nelson, durant el Gran Premi d'Espanya que es va celebrar, el 14 de maig, al Circuit de Catalunya. El diumenge al programa especial sobre les comunicacions, la informàtica i els simuladors aplicats al monoplaces de competició els invitats van ser: l'enginyer Joan Viladelprat; Jaume Pintanel, de l'equip de GP2 BCN Competició; i Victor Seara, periodista de Tele 5.

El 23 de maig al vespre al Palau de la Música Catalana l'equip de L'Altra Ràdio rep el premi Connexió 2006 concedit per la Federació Catalana d'Empresaris Instal.ladors de Telecomunicacions. Pere Ribera, cap de programes de Ràdio 4, Joana Alumà, Plàcid Navarro, Eduard Garcia-Luengo,Joaquim Fàbregas,Paco Rubio, Xavier Paradell i Cinto Niqui recullen el trofeu i diploma mostrant als assistents els adhesius "Ràdio 4 és viva".

El mes de juny s'emet el darrer capítol de L'Hora Catalana la sèrie d'investigació sobre els espais en català fets pels exiliats catalans a Amèrica, escrita per Martí Garcia-Ripoll.

La temporada va acabar el dissabte 17 de juny, amb l'edició 1676. L'estiu de 2006 no va haver l'edició musical de L'Altra Ràdio amb Tumbao.

 TEMPORADA 2006-2007

L'Altra Ràdio comença la seva 27ena temporada perdent una de les seves dues hores de contingut. Des del dissabte 23 de setembre el programa s'emet els dissabtes de 14 a 15 hores i el mateix espai es repeteix els diumenges a la mitja nit.

La Joana Alumà després de molts anys de treballar al programa fent de productora deixa l'espai, com a conseqüències dels reajustaments que viu la plantilla de Ràdio 4. Comença a col.laborar regularment en Toni Sintas, director de Ràdio Arenys, degana de les emissores municipals.

Durant l'estiu de 2006 tanca World Wide Radio, la ràdio per Internet del Grup Estrader Nadal que des de l'any 2000 distribuïa el nostre programa a Internet.

Des del 24 de setembre els últims espais emesos es poden escoltar a la carta descarregant un fitxer MP3.

El 13 de desembre Ràdio 4 compleix 30 anys i es coneix que no haurà de tancar. Cinto Niqui participa a la carpa de Plaça Catalunya en el programa especial cara al públic "Què està passant 4.0" , presentat per Joan Arenyes i Mariola Dinarès.

El 25 de desembre de 2006, un fragment del programa L'Altra Ràdio es pot escoltar a la popular web de distribució de vídeos You Tube. Els col.legues de la Finestra Digital de la Universitat Oberta de Catalunya hi pengen l'entrevista feta pel programa el 20 de març d'aquell any, afegint-hi un muntatge amb imatges del programa, la web de L'Altra Ràdio i la seva web.

El cap de setmana del 3 i 4 de març de 2007, L'Altra Ràdio va arribar a l'edició 1700. Per celebrar-ho, va convocar l'enquesta concurs L'Altra Ràdio 1700 per saber l'hora i el canal d'escolta que feia servir la seva audiència. Al primer premi se li va entregar un receptor multibanda portàtil Radio DE 1103, cedit per Astroràdio. Al segon premi, una subscripció gratuïta a la revista CQ Radioamateur i del tercer al setè premi, tres DVDs produïts per l'Observatori Europeu de TV Infantil i un exemplar del llibre "La ràdio i el cinema. 50 Premis Sant Jordi de Cinematografia", editat per Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya

Data de l'enquesta: del 27 de gener al 1 de març de 2007. Nombre de persones diferents que hi van participar: 74.

Nombre de localitats diferents des de les quals es va rebre resposta: 29 (26 de Catalunya i 3 de fora de Catalunya).
Diumenge, a les 24 hores (Dilluns 00 a 01 hores), 54,2%.
Dissabte de 14 a 15 hores, 28,3%. Altres dies (escolta, dels fitxers MP3 a la carta), 17,5 %. Freqüències de Ràdio 4, 73,8%;
Internet, 23,8 % (22,6% a la carta (MP3) Web L'Altra Ràdio i 1,2% streaming Web Ràdio 4); Satèl.lit Hot Bird, 2,4 %.

El dimarts 20 de març de 2007, l'equip de L'Altra Ràdio va enregistrar el seu últim programa fet des dels estudis de Ràdio Nacional d'Espanya a la sisena planta del Passeig de Gràcia 1, de Barcelona. Al portal de vídeos You Tube es pot veure un muntatge audiovisual de com eren les instal.lacions de la quarta planta, el torreó i la sisena planta

Per primera vegada a Catalunya s'escriu una tesi doctoral sobre la radiodifusió internacional. L'estudi porta per títol "Crisis en el model de la radiodifusió internacional i en la programació en castellà i català vers Europa (1978-1998)." L'autor és Cinto Niqui, director del programa L'Altra Ràdio de Ràdio 4 i professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB. La directora de la tesi és la catedràtica Rosa Franquet. Aquesta tesi analitza la transformació que va experimentar la radiodifusió internacional en ona curta, com a conseqüència de la fi de la Guerra Freda, i la reducció de la programació en castellà vers Europa. A més, l'autor fa un recull de tota la radiodifusió internacional en llengua catalana feta durant tot el segle XX. Un tema inèdit i de gran transcendència donat que, durant els quaranta anys del franquisme, aquells programes van mantenir el català present a la radiodifusió, ni que fos des de l'estranger. L'acte de lectura i defensa de la tesi es va fer a l'Aula I2-120 de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, el divendres, 23 de març de 2007, a les 11 hores. Manel Sorribas, Xavier Paradell, Santi Riera, Jordi Brunet i Jaume Planas, membres de l'equip del programa assisteixen a l'acte acadèmic.

El 30 de març de 2007 es tanquen els estudis de RNE a Barcelona del Passeig de Gràcia 1. Des del 31 de març, Ràdio 4 ocupa els antics estudis d'Ona Catalana del carrer Aragó 390, 2n pis, de la ciutat de Barcelona. Al districte 22@ segueixen les obres del nou edifici de RNE al carrer Roc i Boronat 127

Per celebrar els 30 anys de Ràdio 4 i els 1700 programes de L'Altra Ràdio , el dimecres 20 de juny, a les 19 hores, L'Altra Ràdio enregistra, cara al públic, a la seu del Caixa Forum, Centre Social i Cultural de l'Obra Social "la Caixa", de Barcelona el col.loqui "La nova cultura de la radiodifusió internacional". Hi van participar:
Antoni Vidal, director de Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya
Antoni Esteve, president de Lavínia i antic col.labordor de la BBC.
Jaime Báguena, director artístic de la redacció en espanyol de Ràdio Nederland (enregistrat)
Lluís Segarra, responsable de la web Guia de la Ràdio.
Francisco Rubio, president d'honor de l'Associació de Radioescoltes de Barcelona
Santi Riera, periodista
Joaquim Fàbregas, enginyer i radioficionat Óscar Espallargas, enginyer de President
Xavier Paradell, redactor de la revista CQ Radioamateur
Aquests especialistes van reflexionar sobre el paper de les emissores internacionals en el segle XXI. El col.loqui es va emetre per Ràdio 4 el dissabte 23 de juny, a les 14 hores, i el diumenge 24, a les 24 hores. Prèviament, el director de L'Altra Ràdio, Cinto Niqui, va fer una breu exposició sobre el paper de la radiodifusió internacional a finals del segle XX, tema de la seva tesi doctoral.

Durant l'estiu de 2007 L'altra ràdio emet la sèrie de 10 capítols "Les emissions internacionals en llengua catalana", escrita per Martí Garcia-Ripoll i Cinto Niqui.

El dia 4 de juliol moria a Barcelona Martí Garcia-Ripoll, que col·laborava al programa des de 1987. La seva investigació sobre L'Hora Catalana surt publicada al llibre "La ràdio en català a l'estranger", escrit amb Cinto Niqui, editat pel Servei de Publicacions de la UAB aquell mes

 TEMPORADA 2007-2008

El diumenge 30 de setembre comença la 28ena temporada de L'altra ràdio. A més de l'espai de la mitja nit dels diumenges, des del dissabte 6 d'octubre, s'emet "L'altra ràdio a l'escola", un espai fet en col·laboració amb l'XTEC Ràdio i copresentat per Pitu Martínez i Cinto Niqui. La nova hora s'emet de 9 a 10 del matí del dissabte i es repeteix el diumenge de 21 a 22 hores

A l'edició del diumenge a la mitja nit s'incorpora Anna Romero de Podcatalà per divulgar les possibilitats del podcàsting.

El 28 de novembre Cinto Niqui participa al costat del secretari de comunicació de la Generalitat, Albert Sàez, i el vicepresident de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, Manel Colàs, a la presentació del llibre-DVD de Sants 3 Ràdio “10 anys creant comunicació local, construint barri” a l’església de Sant Medir de Barcelona.


El mes de gener de 2008, el Departament d’Educació edita un pòster de L’altra ràdio a l’escola, amb un tiratge d’uns 5000 exemplars que és distribuït entre les escoles catalanes.

El dimarts 11 de març de 2008, a les quatre de la tarda, L’altra ràdio enregistra l’edició del diumenge 23 de març a l’estudi 31. És el primer programa que es fa al nou edifici de Roc Boronat 127, al districte tecnològic 22@ de Barcelona. La inauguració oficial de la nova seu de RNE a Catalunya es va fer el 23 d’abril.

El dijous 13 de març vam fer l’últim enregistrament als estudis de Ràdio Nacional d’Espanya del carrer Aragó 390 –antics estudis d’Ona Catalana.

Per celebrar l’estrena dels nous estudis de Ràdio 4, L’altra ràdio, en col·laboració amb OXX Digital Products, va sortejar un receptor de ràdio per Internet OXX Digital ALTO, equipat amb la tecnologia RECIVA. Aquest aparell  permet escoltar més de deu mil emissores, d’uns 270 països. Per participar en aquest joc, només calia contestar a la pregunta: què és la tecnologia Wi-Fi?  El sorteig es va fer el diumenge 25 de maig. El nombre d’oïdors diferents que hi van participar va ser de 101. Vam rebre participació de 38 localitats: Amposta,  Badalona,  Baldomar (Lleida), Balenyà, Barcelona, Cádiz, Calldetenes, Canovelles, Castellbell i el Vilar, Castellserà (Lleida), El Prat de Llobregat,  Fraga (Osca), Girona,  L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Mataró, Mequinensa, Molins de Rei, Reus, Rubí, Sabadell, Salt, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Martí de Tous, Sant Pere de Vilamajor, Santa Coloma de Gramenet, Sentfores-La Guixa (Vic), Santpedor, Sitges, Terrassa, Teruel, Vacarisses, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès i  Vilanova del Camí.

L’Altra ràdio a l’escola, el dijous 3 d’abril al matí, enregistra una edició especial, la del cap de setmana del 5 i 6 d’abril, a l’estudi  instal·lat a l’estand del Departament d’Educació a Expodidactica, a la Fira de Barcelona. Hi participen els alumnes del CEPSA Oriol Martorell, de Barcelona.

El mes de maig de 2008 tres membres del programa -Luís Segarra, Joaquim Fàbregas i Cinto Niqui- publiquen el capítol “Mapa de la radiodifusió analògica i digital” dins de l’“Informe sobre la Ràdio a Catalunya 2006-2007”, impulsat per l’Observatori de la Ràdio a Catalunya. El dia 28 de maig es presenta una ponència sobre aquest tema a l’Audiovisual MAC 08 de Granollers.

El primer cap de setmana del mes de juny de 2008 el programa arriba a les 1800 edicions.

El dimarts 17 de juny enregistrem el programa del diumenge 22, cara al públic, davant d’una trentena d’oïdors que omplen l’estudi 31 de Roc Boronat 127. Els oïdors que assisteixen el programa poden visitar la 3ra i 4rta planta del nou edifici de RNE a Catalunya. Tots els assistents reben una bossa amb material de Ràdio 4, Punt Cat, l’ADXB, CQ Radioamateur,  Electrónica y Comunicaciones i un pòster de L’altra ràdio a l’escola.  Durant el programa Jordi Rubio d’OXX Digital lliura a l’oïdor Antonio López Bueno  de Barcelona el receptor de ràdio IP.

El dissabte 28 de juny acaba la primera temporada de L’altra ràdio a l’escola.  S’han emès 38 programes. Han participat alumnes i mestres de 35 centres d’educació infantil, primària o secundària, de 29 localitats catalanes. A més, 6 institucions o associacions, sense ànim de lucre, relacionades amb l’ensenyament i l’audiovisual, han divulgat regularment les seves iniciatives i 8 especialistes han deixat les seves reflexions i explicacions de forma periòdica.
Tots els programes emesos es poden escoltar a la carta al web  www.xtec.cat/radio. L’equip del programa està format per: Pitu Martínez i Cinto Niqui, a la direcció i presentació; Ramon Sala, a la producció; David Estapé, productor musical i compositor, Sandra  Martorell   i la Marta Montijano com a col·laboradors setmanals.


Els diumenges a la mitja nit de l'estiu de 2008 L'altra ràdio emet la sèrie de 10 capítols "Les emissions internacionals en llengua catalana", escrita per Martí Garcia-Ripoll i Cinto Niqui.

 TEMPORADA 2008-2009

El diumenge 15 de setembre comença la 29ena temporada de L'altra ràdio, en l’horari habitual de la mitja nit. "L'altra ràdio a l'escola", l’espai fet en col·laboració amb l'XTEC Ràdio del Departament d’Educació i copresentat amb Pitu Martínez, comença la segona temporada el dissabte 20 de setembre. S'emet de 9 a 10 del matí del dissabte i es repeteix el diumenge de 16 a 17 hores. A més, de dilluns a divendres, s’emet un miniespai de "L'altra ràdio a l'escola" a les 17:50.

En la segona temporada de L’altra ràdio a l’escola es van emetre 40 programes de 55 minuts i es van produir 187 miniespais, de 7 a 8 minuts de durada per a la programació de Ràdio 4, la ràdio dels sentits.
Al programa de 55 minuts van participar alumnes i mestres de 36 centres d’educació infantil, primària o secundària, de 26 localitats catalanes. A més, 8 institucions o associacions sense ànim de lucre, relacionades amb l’ensenyament i l’audiovisual–Podcatalà, Diversa, Teleduca, Fundació Pere Tarrés, Spectus, Drac Màgic, Xenomèdia i OETI-, han divulgat regularment les seves iniciatives i 4 especialistes van deixar les seves reflexions i explicacions de forma periòdica.
A l’estudi 31 de Roc Boronat hem fet dos programes especials, cara al públic, davant d’una trentena d’alumnes dels IES Gabriel Ferrater, de Reus, i Besòs, de Barcelona.
L’equip del programa estava format per: Pitu Martínez i Cinto Niqui, a la direcció i presentació; Ramon Sala, a la producció; i Adolfo Rosado, al control de so.
Per primera vegada el programa L'altra ràdio a l'escola amb la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat i Podcatalà va convocar el concurs Sentits en 2 minuts, l'objectiu del qual era fomentar la creativitat i l'originalitat del llenguatge radiofònic entre els petits i joves.  La convocatòria demanava una peça radiofònica original, de dos minuts, amb els sentits com a temàtica.
Els 127 treballs rebuts procedien de 22 localitats catalanes. Hi van participar 30 centres educatius: 17 eren d’educació infantil i primària i 13, d’educació secundària –un centre va presentar treballs a les dues categories. En la categoria lliure, reservades a les persones individuals que hi van voler participar, s’hi van presentar 8 peces. En la d’educació infantil i primària, 65, i en la de secundària, 54 peces.
El jurat var estar format per professionals relacionats amb el món de la ràdio, Internet i l'ensenyament: Pilar Sampietro, cap de programes de Ràdio 4; Pepa Fernández, directora i presentadora del programa “No es un día cualquiera”, de Radio Nacional d’España; Joan Arenyes i Mariola Dinarés, directors i presentadors dels programes de Ràdio 4 “Què està passant?” i “Catalunya Express”; Ana Romero, creadora de Podcatalà; Pitu Martínez, responsable de projectes col.laboratius del Departament d'Educació; Iñaki Arregui, tècnic del CRP de Les Corts; Anna Pérez, mestra del CEIP Drassanes.
Categoria Infantil i primària
1r premi. La Comunicació: converses aquàtiques i terrestres.  CEIP Antoni Brusi de Barcelona
2n premi. Experimentem tocant  CEIP El Despujol de Les Masies de Voltregà
3r premi. Qüestió de confiança. CEIP Les Pinediques de Taradell

Categoria Secundària
1r premi. Conte dels sentits. Institució Montserrat de Barcelona
2n premi. Camí. Institució Montserrat de Barcelona
3r premi.  Força elemental. IES Barri Besòs de Barcelona

Categoria Lliure
1r premi. Ràdio Héctor, la ràdio dels sentits d’Hèctor Abela i Arbués
2n premi. Joc de Falda de Moisès Bruch i Figols
3r premi. Estrés-relaxació de Maria Dolors Amorós i Sáez

Votació popular
1r premi, amb 117 vots. La por. CEIP La Rosella  de Viladecavalls.
2n premi, amb 88 vots. Sense títol. Adriana Mira i Alabreda
3r premi, amb 75 vots. Em sentiran. CEIP Font del Roure de Masquefa.

El jurat va acordar fer dues  mencions especials en la categoria de secundària
al conjunt de treballs presentats pels alumnes arribats de diverses parts
del món dels l’IES Júlia Minguell, de Badalona, i de l’IES Rafael Campalans,
d’Anglès (Girona).  A la categoria d’infantil i primària el jurat va fer una menció especial a l’elevada participació dels  alumnes de 6è i 5è de primària del CEPSA Oriol Martorell, de Barcelona, que han presentat una trentena de peces.
El lliurament de premis es va fer el dijous 7 de maig, al Caixafòrum de la ciutat de Barcelona, davant de 150 nois i noies. Aquest programa especial de L’altra ràdio a l’escola  es va emetre per Ràdio 4 el dissabte 9 de maig, de 9 a 10 del matí, i el diumenge 10 de maig, de 4 a 5 de la tarda.
L’altra ràdio a l’escola va acabar l’últim cap de setmana del mes de juny.
L’edició de nit de L’altra ràdio va acabar la temporada el diumenge 28 de juny, amb l’edició 1900. Per celebrar-ho es va emetre una tertúlia especial amb la participació dels col·laboradors Santi Riera, Joaquim Fàbregas, Francisco Rubio, Xavier Paradell i Luis Segarra.