La Ràdio IP

Ja fa temps que la ràdio per Internet, s’ha guanyat el prestigi, que havia quedat una mica congelat a finals del segle passat. Les experiències amb les primeres versions de Real Àudio, i el poc flux, que els radiodifusors hi dedicaven, va fer que molts usuaris entenguessin malament la proposta.

Aquelles primeres experiències, sotmeses a l’ús del PC i el MAC de sobre taula, esdevingueren, dia a dia, en fórmules cada vegada més actualitzades.

Des de fa uns dos anys, primer els fabricants informàtics i després els històrics fabricants d’aparells receptors de tota la vida, han començat a produir ràdios anomenades per Internet, fins i tot en format mixt.

La irrupció a casa nostra ha estat minsa, perquè el flux de banda havia estat escàs i els usuaris els hi calia pels treballs rutinaris d’Internet (correu, navegadors, xats ,etc).

Un cop el flux s’ha estabilitzat i els ISP’s l’han augmentat ha fet possible poder seguir qualsevol servei d’àudio d’arreu del món. Això ha creat la necessitat del client de poder gaudir d’aquests serveis d’àudio prescindint de l’ordinador i, a més, des de tota la casa i sense fils, gràcies al sistema WI-FI (Wireless Fidelity).

A dia d’avui aquests aparells poden estar situats en qualsevol lloc de la casa i permeten accedir a infinites emissores i serveis d’àudio d’arreu del mon. Aquests serveis poden ser en directe (streaming) o en diferit (podcasting). Hi ha servidors especialitzats en agrupar aquests àudios com el web shoutcast.com o programes residents a l’ordinador com el vTuner, que actualitzen els llistats de serveis dia a dia per països, llengües, temes, hores, qualitats de so, etc. Els capdavanters d’aquesta modalitat han estat els americans.

Entenguem que, pràcticament, aquest enginy és com un ordinador: amb processadors, que porten RAM de memòria, però amb programaris dedicats a la captura en directe de serveis o amb la possibilitat d’accés a distribuïdors de continguts, com AOL, Shoutcast, vTuner (creat el 1997, a New York), Live 365.com (creat el 1999, a Califòrnia) etc. Aquests programaris es poden actualitzar constantment.

Inicialment els proveïdors, sobretot les grans radiodifusores com BBC, VOA o DW, lliuraven aquest flux en modalitat “unicast”. Per tant, havien de lliurar tants fluxos com oients hi havia connectats. Com aquesta modalitat té un límit, els radiodifusors s’han empescat el sistema “multicast”. Ells lliuren als ISP’s, els fluxos dels seus serveis i els ISP’s donen servei als clients de forma personalitzada. Cal assenyalar que no tots els ISP’s estan preparats per aquesta tasca, tot i que dia a dia es van actualitzant.

Habitualment els formats en què s’emet el flux són:

Windows Media Audio (WMA). La darrera versió és la 9. Habitualment a 128 Kbts, tot i que els equips poden processar fins a 320 Kbts. L’MP3. El Real Audio. L’Ogg Vorbis.I l’AAC +.

El preu està relacionat amb les prestacions estètiques i de qualitat de so. També si, a més del WIFI, accedeixen als serveis de ràdio directament en FM, DAB o AM.

Als EUA i al Regne Unit hi ha multitud de fabricants de receptors de ràdio IP: Pinnacle, Bush, Revo (Pico i Blik), RadioCube, Intempo Daisy, Acoustic Solutions, Noxon, Morphy Richards, Tangent i Roberts.

Internacionalment són ben conegudes les marques:

Terratec

Noxon iRadio. 179 euros. (www.my-noxon.net)

Formata admesos : AAC+, PLS, M3U, ID3 V1.0/V.2.0 (informació dels fitxers MP3) i WMA, fins a 320 Kbts.

Sangean

WFR-20. 189,32 euros

Roberts

WM-201. 200 lliures esterlines.

Formats admesos: AAC (estéreo paramètric), MP3, FLAC (Free Lossless Audio Codec), Real Media, AIFF – Audio Interchange File Format (d’Apple) i WAV (Wave, de Microsoft & IBM).

Technisat

Internet Radio 1

Formats admesos: MP3 (MPEG-1 Layer-3, Moving Pictures Expert Group), MMS (format de Nokia), M3U MPEG-3 (emmagatzema llistes de producció), PLS (una millora de l’M3U), WMA-9 (Windows Media Audio de Microsoft), ASX (Advanced Stream Redirector, de Microsoft), WAV (Wave) i WAX (Windows Audio Redirector, de Microsoft)

Philips

WAK-3300. 123 eros més IVA.

Formats admesos: PCM, MP3 i WMA.

Grundig

Ovation. 599 euros. Aparell de sobretaula i gran disseny.

Web Boy 60. 249 euros.

Com-One

Phoenix WiFi Radio. 150 euros.

Freecom

MusicPal. 130 euros.

Formats admesos: MP3 i WAV (subscripció a vTuner i Shoutcast)



Nokia

Internet Radio N73 / N82 / N95. Models 3G.

Disposa d’un “Internet Radio Player”, actualment en versió Beta. Aquests telèfons també tenen accés per WLAN (Wireless Local Area Network).



Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor (jfabregasrius@menta.net)