Receptors SDR imprescindibles per a satèl·lits, per Lluís del Molino EA3OG

Lluis, ja havíem parlat abans molt bé dels equips SDR (Radio Definida per Software), però no els havíem associat mai amb els satèl·lits. ¿Per què ara  dius que són imprescindibles?

Ja hem parlat moltes vegades de que molts satèl·lits de radioaficionat porten transponedors que reben les transmissions dels radioaficionats en una banda i la repeteixen en una altra banda i sembla que això teòricament es pot fer amb qualsevol equip convencional antic, però es molt més fàcil si utilitzes un equip  SDR que sigui Full-Duplex. Ten una gran avantatge.

Bé doncs, per què es necessita un equip Full-duplex?

Primer de tot, per poder fer un contacte en un satèl·lit amb un transponedor de FM és molt convenient poder-nos sentir o no a la sortida del satèl·lit i, per tant, que el nostre equip pugui emetre en Full-Duplex. Si ens sentim a nosaltres mateixos, sabrem que altres estacions ens sentiran també.  Si no ens sentim, no sabrem si altres estacions més potents estan passant per sobre nostre i ningú ens sent. Així que necessitem un equip que pugui rebre al mateix temps que emetem en una altre banda.

Si, però el Full-Duplex ja ho fan uns pocs equips de radioaficionat convencionals (no SDR) equips fets expressament per operar en satèl·lits, no es veritat?

Sí, efectivament, tenim el Kenwood TS-2000 amb capacitat Full-Duplex en 144 y 432 i també els ICOM-910 i el ICOM 9100. Tenen una bona potència i funcionant perfectament, però tenen una gran desavantatge:  No són SDR i no permeten visualitzar la recepció.

¿Quina avantatge tenen els equips SDR per els satèl·lits?


Els SDR com els FlexRadio de la sèrie 6000, ens permeten veure no solament si sortim repetits o no a la sortida del satèl3lit, sinó que a més a més, per operar en Banla Lateral o SSB ens deixen VEURE ON sortim repetits i ajustar la nostre freqüència de forma que ajustem la nostra freqüència  de emissió a l’entrada del satèl·lit per a que sortim repetits exactament a la freqüència que ens estem escoltant a nosaltres mateixos i a on respondran les altres estacions.

I això no es pot fer amb un equip convencional?


Si, a base de molts minuts de xiular o emetre “dits” amb el manipulador, podem arriba a trobar-nos a nosaltres mateixos i sintonitzar la recepció just a on ens respondran les altres estacions, però això costa uns quants minuts i, normalment, quan finalment ens trobem, el satèl·lit ja ha fet mig recorregut i només ens queden uns pocs minuts per a fer el contacte. Amb un SDR Full-Duplex això ens costarà uns pocs segons perquè ENS VEUREM i tenim una gran avantatge.

¿Què hauríem de fer si tenim un equip convencional?


Afegir un SDR a la nostre estació, però això no es tan fàcil. Ho explicarem un altre dia.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luis del Molino)