“Trampes senzilles per antenes multibanda”, per Lluís del Molino EA3OG

Gràcies a un bon amic radioaficionat, Josep Salvador, EA3UB, de Centelles, me he assabentat d’un mètode molt senzill per fabricar trampes ressonants per antenes multibanda que compleixen les 3 “bs”: bones, boniques i barates. El no va més de la simplicitat, que poden ser fabricades fins pel menys manyós dels radioaficionats.  

Però abans explica’ns cóm funcionen aquestes antenes multibanda


Es basen en aconseguir que un dipol ressoni en mitja ona en una banda, gracies a la col·locació, un trampa cada costat del dipol, es a dir, d’un circuit ressonant en paral·lel, que en diem “trampa”. Aquestes dues trampes, formades per una bobina i un condensador, a cada extrem d’un dipol,el fan ressonant en una sola banda. El circuit ressonant funciona como una alta impedància en aquesta banda, igual com si fos l’extrem d’un cable. Per els 40 metres. 
A continuació, afegim més cable a cada costat del dipol par allargar-lo més i aconseguir que ressoni també en una segona banda de més longitud d’onda i menor freqüència, com per exemple els 80 metres. Amb això obtenim dues ressonàncies.

I com es fabriquen aquestes trampes?

Aquestes “trampes” es fan amb només un tub de PVC normal de 51 o 64 mm i un cable gruixut de corrent de 2,5 mm2 de secció , amb aïllament per fer una bobina de doble fil. Això vol dir que cada volta la fem  amb els dos fils al mateix temps. Quan hem donat un número de voltes suficient, com per exemple 14 voltes, després les dues bobines de cada films les connectem en sèrie.

¿I el condensador? 


El condensador ha quedat ja fet també al mateix temps, gràcies a la capacitat entre els fils de les dues bobines. Es un condensador en que les dues plaques enfrontades son els fils de les dues bobines juntes a sobre del mateix cilindre de PVC, que per dintre del tub connectem en sèrie. Ja tenim fetes les trampes amb els circuits ressonants en paral·lel. No cal res més.
En Josep Salvador de Centelles, EA3UM, les ha fetes amb cable de 2,5 mm recobert de silicona sobre un tub de PVC de 50 mm perquè aquest cable aguanta una tensió molt alta i aguanta molta temperatura, perquè serveix per fer les connexions dels forns elèctrics i les plaques de cuinar per inducció.  Es pot fer servir amb un lineal de més d’un quilovat sense cap problema.
Com podem obtenir més detalls d’aquestes bobines per fer-les ressonants en cada banda.

Efectivament i estaré encantat d’enviar l’article per mail a tot el que m’ho demani les instruccions i les mides pe fer una antena multibanda per als 80+40+20+20 metres. Envieu-me un correu a ea3og@ure.es i os enviaré copia de l’article publicat a la revista “Radioficionados” de la URE. Repeteixo l’adreça: ea3og@ure.es. No pot ser més fàcil de recordar. També em podeu preguntar el que vulgueu qualsevol dubte sobre antenes.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luis del Molino)