Vida i mort dels satèl·lits, per  Lluís del Molino, EA3OG

Com ja havíem estat parlant de satèl·lits anteriorment, no em puc resistir a comentar els grans problemes que presenta la supervivència dels satèl·lits, ara que es parla tant de la Sonda Rossetta  i de la seva fillola, la petita nau exploradora Philae ,que ha aterrat en un asteroide amb tant d’èxit i, en conseqüència, us voldria parlar de la Vida i Mort dels satèl·lits artificials.

Una tema una mica dramàtic, però que de ben segur hi han moltes coses a dir sobre això.

En primer lloc, igual que els essers vius poden morir d’un atac cerebral, tots els satèl·lits  poden morir de sobte si la seva CPU (sigles de Central Processor Unit), la Unitat Central de Procés mor, així com si les seva memòria, i desgraciadament, això es molt fàcil a l’espai, comença a tenir forats, una espècie d’Alzheimer, perquè els rajos còsmic són molt perillosos i impacten i destrueixen fàcilment les cèl·lules de memòria i la seva capacitar d’emmagatzemar bits.
Això es pot evitar en part multiplicant la redundància de les memòries i tornant a carregar els programes de funcionament en zones que no han sofert impactes i encara funcionen intactes, però arriba un moment que no queda espai de memòria útil suficient per funcionar

¿Què més pot fallar en un satèl·lit artificial?


Doncs poden entrar també en coma, la qual cosa, en el cas dels satèl·lits , seria que es quedessin sense comunicacions, es a dir, que fallessin el receptor de comandaments o el transmissor que informa del seus paràmetres de funcionament, el que en diem la telemetria, que ens informa  si tot està funcionant correctament y ens permet prendre decisions per allargar la seva vida útil. Però aquest avaria es molt poc freqüent.

¿Quina es l’avaria més freqüent? ¿De què depèn més la seva vida útil? ¿Poden funcionar indefinidament a l’espai en òrbita “per secula seculorum, amen”?

Desgraciadament, el que podríem anomenar el cor dels satèl·lits, es a dir, la maquinaria que el manté en perfecte funcionament, la més delicada de totes, la que podem anomenar el punt feble de tots ells, és la bateria. Generalment la seva duració en bon estat es el que defineix la seva vida útil, i depèn dei la quantitat de cicles de càrrega i descàrrega que pot aguantar sense perdre la seva capacitat, i hem de tenir present que, en un 90%, les bateries són el element fonamental  que defineix la vida i mort del satèl·lit.

¿Però no són els panels solars els que captan l’energia de les radiacions solars?

Sí, però tots els satèl·lits, en girar al voltant de la Terra, queden tapats del Sol i a les fosques la meitat de la seva òrbita i, per tant, de tota la seva vida. La bateria es la que ha de subministrar el corrent durant la foscor. Això vol dir que experimenta molts cicles diaris de càrrega i descàrrega i normalment les bateries actual d’ió-Liti estan dissenyades per suportar com a mínim uns 3000 cicles de càrrega/descàrrega. Això vindrien a ser uns pocs anys de funcionament. Quan la bateria ja no carrega, s’ha mort el satèl·lit i ja no es pot mantenir ni el control de comandament ni la seva funció per a la que ha estat dissenyat., ni les comunicacions. El satèl·lit s’ha mort definitivament. Punt  final.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)