RESULTAT DEL CONCURS DE MICRORELATS CAS TIC 2012

El Cas TIC 2012, concurs de microrelats dintriga relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), ja té guanyadors.

La iniciativa va ser convocada pel programa Laltra ràdio (altraradio.cat) de Ràdio 4, el Departament dEnsenyament, La Mandarina de Newton (lamandarinadenewton.com) i el professor de ciències i escriptor de literatura dintriga Jordi de Manuel.

El concurs Cas TIC 2012 ha rebut un total de 88 narracions dintriga, de menys de 800 paraules. Hi han participat 13 centres educatius i shi han presentat 80 treballs a les categories escolars (58 del cicle superior de primària i 22 dESO) i 8 a la categoria general.

A les narracions de primària fetes pels infants predomina el sang i fetge, els ordinadors i virus malignes que volen destruir-ho tot, el despertar d'un malson o els iPhone. A les històries escrites pels alumnes deducació secundària obligatòria els arguments preferits són els de misteri i els dinvestigacions detectivesques. En les obres de la categoria general abunden les trames basades en els telèfons mòbils i les seves aplicacions i els videojocs.

Guanyadors i finalistes

Els microrelats guanyadors i finalistes del Cas TIC 2012 han estat els següents.

Guanyador de la categoria dEducació Primària cicle superior.

El súper ordinador

Autor: Marc Bosch Galdeano

Nivell: 5è dEducació Primària cicle superior

Centre educatiu: Col·legi Sant Miquel (Barcelona)

Professora responsable: Montse Coderch

Obres finalistes: Els supersordinadors (Antoni Sisó Farré ), Un món sense A (Adrià Cavero) i Les raons del cor (Laura Arribas). Alumnes del Col·legi Sant Miquel (Barcelona).

Guanyador de la categoria dEducació Secundària Obligatòria.

Sense cobertura

Autors: Deborah Ramírez, Fèlix Guijarro, Soraya Alcayada, Areli Fernández, Cristian Ruiz, Daniele Lenoir, Juan Salguero

Nivell: Grup de 2n dESO de Lectura

Centre educatiu: Institut Joan Miró (LHospitalet de Llobregat)

Professora responsable:Meritxell Monsonís

Obres finalistes: Canvi dintel·ligència (Judit Parés de Tera) i Colors (Mireia Martínez Rubió), obres presentades pels alumnes del Institut Montgròs (Sant Pere de Ribes), i Diari dun becari (Laia Fernández Villanueva), de la Princess Margaret School (Barcelona).

Guanyador de la categoria General.

Zzzzmmm

Autor: Esteve Martorell i Esteve

Obres finalistes: La importància de tenir un iPod (Marc Felipe) de lIES Vicens Vives (Girona), El club de la rosa (Elisabet Bonany Solà) i La katana misteriosa (Jesús Martin Rivera).

El jurat del Cas TIC 2012 ha estat integrat per:

Jordi de Manuel, escriptor (President).

Irene Lapuente, física i fundadora de La Mandarina de Newton.

Pitu Martínez, mestre i especialista en TICs aplicades a leducació.

Cinto Niqui, periodista i director del programa Laltra ràdio.

Versió radiofònica i procés de co-creació a internet

Totes les obres guanyadores i finalistes es publicaran al web de Laltra ràdio i al bloc de Co-Creating Cultures de La Mandarina de Newton. Les tres obres guanyadores es versionaran en format radiofònic i seran emeses dins duna edició de Laltra ràdio del mes de juny de 2012. En aquest programa també sinclourà la versió radiofònica del microrelat Guatzsap, escrit per al Cas TIC 2012 per en Jordi de Manuel. Aquest professor de ciències ha publicat contes,reculls de narracions i una desena de novel·les, sobretot de gènere negre i de ciència-ficció -Mans lliures (2009) La mort del corredor de fons (2012) o Orsai, biografia d'un felí (2012)- i ha estat distingit amb diversos guardons literaris: Premi Pere Calders, Premi Manuel de Pedrolo, Ictineu i El Lector de lOdissea, entre daltres.

La Mandarina de Newton farà diverses propostes de co-creació obertes de nanorelats a través de les xarxes socials a tots els internautes. Durant el mes de juny, cada setmana es proposarà la co-creació duna nova història a partir de la primera frase dels tres relats guanyadors i del relat Guatzsap. La iniciativa anomenada Continuaràc proposarà als participants continuar la història encetada a partir daquesta primera frase afegint-ne de noves. Aquesta co-creació és durà a terme de forma paral·lela al bloc de Co-Creating Cultures, al Facebook de Co-Creating Cultures(http://co-creating-cultures.com) i al Twitter @cocreatingcult. El resultat seran nous nanorelats (relats més curts encara) inspirats pels inicis de les històries guanyadores i construïts a partir de la participació de diverses persones. Fer evolucionar la història paral·lelament a través de diferents plataformes ens donarà una varietat dhistòries molt rica i interessant.

Centres educatius participants

Els centres educatius que han participat al Cas TIC 2012 han estat els següents.

Primària (cicle superior)

Col·legi Sant Miquel (Barcelona)

Escola Sant Josep de Calassanç (Terrassa)

CEIP Narcís Monturiol (Roses)

Escola 25 de Setembre (Rubí)

Escola Ull de Vent (La Bisbal del Penedès)

ESO

Institut Montgròs (Sant Pere de Ribes)

Col·legi Sant Miquel (Barcelona)

Institut Ramon Coll i Rodés (Lloret de Mar)

Princess Margaret School (Barcelona)

Institut Numància (Barcelona)

Institut Joan Miró (LHospitalet de Llobregat)

General (Batxillerat i adults)

IES Jaume Vicens Vives (Girona)

Institut Mediterrània (Masnou)

Organitza:


Organitza:
Altraradio.cat   Generalitat de Catalunya  La mandarina de Newton



Col·laboren:

Jordi de Manuel. Professor de ciències i escriptor de literatura d’intriga. Autor, entre altres obres, de: Tres somnis blaus (2000), Cels taronges (2001), Cabells porpres (2003), L'olor de la pluja (2006), El raptor de gnoms (2007), Mans lliures (2009) i La mort del corredor de fons (2012).

L’altra ràdio (www.altraradio.cat), de Ràdio 4. Magazín de la cultura audiovisual, dirigit i presentat per Cinto Niqui, que en aquesta temporada ha superat les 2000 edicions i els 32 anys en antena. S’emet cada divendres de 21:05 a 22 hores i els diumenges a les 24 hores (dilluns a les 00 hores).

La Mandarina de Newton (www.lamandarinadenewton.com). Empresa que treballa en l’àmbit de la innovació i el canvi cultural. Combina ciència, tecnologia, art, disseny i d’altres disciplines, per tal de crear processos educatius, exposicions, espectacles, activitats, esdeveniments,i productes que animin a diferents públics a ser curiosos, innovadors i participatius. La seva fundadora és la física i ballarina Irene Lapuente.

oxx digital     RNE   HP